Saját iskolai állataik vannak az angliai gyerekeknek

Az Egyesült Királyság állattartási kultúrája kettős. Egyrészt náluk van az egyik legszigorúbb, fajta alapú diszkrimináció és korlátozás a kutyatartásban, másrészről a legnagyobb számú állatokon kísérletező laboratóriumi üzlettel is ők rendelkeznek. Ezek mellett azonban meglepő módon igencsak fejlett oktatási rendszerrel nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekek korai tájékoztatására az állatokkal való együttélés terén úgy, hogy konkrétan állatokat tartanak az iskolákban. Hogyan lehet ezt?

Számos iskola rendszeresen fogad terápiás kutyákat különböző foglalkozásokon, de ez talán már más országokban is elterjedt. Az azonban már nem annyira egyértelmű, hogy vannak olyan iskolák és előkészítők (Angliában az ún. előkészítő iskolák az otthoni óvodáknak felelnek meg, a szerk.), ahol a tanárok a saját kutyáikat vagy kisállatukat viszik be az osztályba. Amíg az órák tartanak, a kutyák a kosaraikban alszanak, az órák után pedig együtt megy ki az osztály sétálni.

Az angliai elit iskolák többségében nagy hagyománya van az állattartásnak. Elsősorban lovakat tartanak és a diákok felelőssége, hogy gondozzák és ellássák a saját lovaikat. Napjainkban több mint 100 olyan iskola van, ahol egy kis gazdaság is tartozik az iskolához. A tanulók beosztás alapján veszik ki a részüket az állatok ellátásából. Több ilyen iskola igazgatója úgy találja, hogy az állatok jelenléte ösztönzőleg hat a tanulókra, segíti a beilleszkedésüket, erősíti a csapat munkát és jó hatással van a tanulmányi eredményekre is. Összesen három olyan iskola van, akiknek saját beagle falkájuk van (Radley College, Eton, Stow).

Számos iskola tart legalább egyszer egy évben kisállat napot, mikor mindenki bemutathatja a saját kedvencét az osztálynak, illetve sok helyen szokás az adománygyűjtő nap is helyi vagy országos állatvédő szervezetek részére.

Az RSPCA (a legnagyobb angliai állatvédelmi szervezet) pedig külön kiadványt készített az iskolák részére, amelyben összegyűjtötték az összes jogi és állatjóléti szabályokat és ajánlásokat.

A holnapi folytatásban bemutatunk egy magyar kezdeményezést is, ami követendő példa lehet ezen a területen.

 

Ezek is érdekesek lehetnek:

Amikor egy autista kisfiú találkozik élete első barátjával

Dogtorok a magyar kórházban

Kedves természetért cserébe kísérleti labor

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...