Saját KB bal
Saját KB jobb

Férgességet okoz a kenyér?

Vajon milyen hatással van kutyáink egészségére, emésztésére, ha étrendjük szerves része a kenyér? Sokszor hallani olyan hiedelmekről, miszerint a túl sok kenyér etetése férgességet okozhat bennük. Lehet-e káros önmagában vagy ez inkább pusztán mennyiség kérdése? 

A húsevő állatok tápcsatornája és emésztése máshogy épül fel és működik, mint az embereké. A gabonafélék és a belőlük készült termékek nem képezik a kutya természetes táplálékát, így az ember által készített kenyér sem. Ennek ellenére a gazdik gyakran egészítik ki kedvencük eledelét különböző otthoni maradékokkal, többek között kenyérrel.

Kölyök kutyusoknak is gyakran adnak tejbe áztatott kenyeret, de semmiképpen nem tanácsos csak ezzel etetni őket, mert ez könnyen hiánybetegségek kialakulásához vezethet. Említést érdemel még a lisztérzékenység (glutén érzékenység), ami például ír szetterekben örökletesen előfordulhat, és okozhat az emberi liszt érzékenységhez hasonlóan emésztési és bőrpanaszokat. Emellett sajnos társállatainknál is egyre gyakrabban találkozunk táplálék-allergiával is, mely nem csak a legismertebb csirkeallergia, hanem bármilyen egyéb ételfehérje is okozhat, akár a gabona is.

A friss, fehér kenyér puffasztó hatású, illetve a penészes kenyér is gondot okozhat. A kenyér nagy mennyiségű, magas glikémiás indexű szénhidrátot tartalmaz, energiaforrásnak kiváló, de rost és a tápláló anyag szükségletet nem fedezi, elfogyasztása után a vércukorszint gyorsan megemelkedik, ez gyors inzulinszint emelkedést idéz elő, és ez a folyamat végül hirtelen kialakuló éhséghez vezet. Kedvenceinknél is egyre gyakoribb és súlyosabb probléma az elhízás, amit a túlzott kenyérrel etetés csak elősegít.

A férgesség mint következmény tényleg csak hiedelem, mint ahogy az is, hogy annak a kutyának nem kell féreghajtót kapnia, amelyik időnként fokhagymát eszik. A rendszeres féreghajtás állatorvos által adott vagy állatpatikában kapható féreghajtó szerrel maximálisan elegendő, ahhoz hogy – bármennyi kenyeret is egyen a kutyánk – elkerüljük az ilyen jellegű fertőzéseket.

 

Kutyáink etetéséről ezeket is hasznosnak találhatod:

10 veszélyes étel, amit ne etess meg a kutyáddal

A kutyáknak is szüksége van természetes vitaminokra

Nem minden kutya ehet csontot

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...