A kutya segít megelőzni az asztmát?

A kutya segít megelőzni az asztmát?

2016 SZEPT 24  |  Hasznos

Egy amerikai kutatás eredményeként kiderült, hogy a kutyás lakások házi pora védelmező hatást gyakorol szervezetünkre a bélflóra – és így indirekt módon az immunválaszok – megváltoztatásán keresztül, így azok a gyerekek, akik kutya mellett nőnek fel, kevésbé lesznek kitéve asztmatikus és allergiás megbetegedéseknek.

A National Institute of Allergy and Infectious Diseases (allergiával és fertőző betegségekkel foglalkozó állami intézmény) által finanszírozott tanulmányt az amerikai Tudományos Akadémia publikálta 2013 decemberében. A kutatás során a csótányok által hordozott, és a fehérjékben található allergének egerekre gyakorolt hatását vizsgálták. A tüdő asztmához köthető, gyulladásos reakciói mérsékeltebbek voltak azokban a példányokban, amelyek ezt megelőzőleg kutyás lakásokból származó házi pornak voltak kitéve, szemben a „kisállatmentes” házi pornak kitett vagy portalan környezetben tartott állatok immunválaszával.

A védettséget mutató példányokban sikerült elkülöníteni a Lactobacillus johnsonii elnevezésű baktériumfajt. Ez, más egerek szervezetébe juttatva, megakadályozta az allergének által kiváltott légúti gyulladásosokat és az RSV általi megbetegedést – ez utóbbi azért is fontos, mert a csecsemőkorban elszenvedett, súlyos RSV fertőzés növelheti az asztma kialakulásának esélyét.

___________________________________________________________________________________

Mi az RSV?

A kisgyermekkori légúti megbetegedések hátterében sok esetben az RSV (respiratory syncitial vírus) áll. Ez a fertőzés felnőtteknél legtöbbször egyszerű, náthához hasonló lefolyású, de csecsemők és kisgyermekek esetében súlyosabb is lehet. Következtében megvastagodik a légutak nyálkahártyája, így minél kisebbek ezek a légutak (minél kisebb a gyermek), annál súlyosabbak a következmények. Két éves kor alatt tüdő- és hörgőcskegyulladást okozhat.

___________________________________________________________________________________

A kutyás háztartásokból származó házi por hatására kialakuló védettség nagyobb, mint a kizárólag a Lactobacillus johnsonii által nyújtott védettség, ami azt jelzi, hogy valószínűleg más, környezetünkből származó baktériumfajták is szükségesek a légutak teljes védelméhez – hangsúlyozták a kutatók.

forrás: pixabay.com

Az eredmények azonban mindenképp előrevetítik, hogy az ilyen „jótékony” baktériumfajták a jövőben használhatóak lesznek az asztmás- és különböző allergiás megbetegedések megelőzésére, és talán a már kialakult megbetegedések kezelésére is, a kutatók ezért jelenleg emberi mintacsoportokon vizsgálják a felfedezett összefüggéseket. 

Forrás: Science Daily

További cikkünket ajánljuk:

10 ok, amiért minden gyereknek kutya mellett kéne felnőnie

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Baráthegyi Vakvezető kutyaiskola

Baráthegyi Vakvezető kutyaiskola

Kőbányai Happy Dog kutyaiskola

Kőbányai Happy Dog kutyaiskola

Pipacs Vendéglő

Pipacs Vendéglő

Sárvíz völgye - Soponyai Ökocentrum

Sárvíz völgye - Soponyai Ökocentrum