A vemhes kutyák itatása

Igazi öröm, ha kutyánkról kiderül, hogy vemhes. Már látjuk is magunk előtt a sok, kis, apró kutyacsemetét, ahogyan körbe szaladgálnak az udvaron. Egy jó tenyésztő és gondos gazdi azonban odafigyel a kutyamama egészséges és kiegyensúlyozott táplálására. Ezekben az időkben kutyánk szervezetének megváltoznak az igényei és nem csak a szilárd etetésre, de bizony az állat itatására is rendkívüli módon oda kell figyelni. A Petwater tanácsai.

A kutyák vemhessége átlagosan 62-63 napig tart.  A vemhesség ideje alatt a kutyakölykök szervezete mohón szívja fel az anyaállat szervezetébe bejutott anyagokat.  A kis kutyusok állapotára és fejlődésére nagy hatással van az, hogy mit adunk az anyaállatnak enni és inni. Lássuk tehát, hogy miért fontos a megfelelő itatás egy vemhes kutyus életében.

Hogyan itassuk a vemhes kutyát?

A vemhesség első szakaszában az anyaállatnak nincs több itatóvízre szüksége, mint a vemhesség előtt. Azonban a vemhesség második szakaszában megnövekszik az állat tápanyag igénye. Mivel a vizet nem fogja boci szemekkel kérni ugyan úgy, mint egy szép szelet parizert, ezért a gazdi felelőssége, hogy figyelje az állat iszik-e eleget?

Miért fontos az itatóvíz?

Az anyagcsere és az itatás összefüggése: mint minden vemhesség bizony nehéz időszak a kutya  életében. Fontos, hogy az anyagcsere folyamatok zavartalanok legyenek. Ez ugyanis kihat a kölyökkutyusok állapotára is. Az anyagcsere folyamatok zavartalan működését itatással tudjuk biztosítani. Az itatóvíz nagy szerepet játszik a táplálék lebontásában, a hasznos anyagok feloldásában. A vízben oldott ionok hatására kiválasztódnak a káros anyagok és távoznak az állat szervezetéből. A jó itatóvíz oxigénben gazdag, így biztosítva a vemhes anyaállat és kölykei számára a vérből származó tápanyagok biztos felszívódását, az anyaállat szervezetének egészséges működését és a kölyökkutyusok biztonságos fejlődését.

A kölyökkutyák szervezetébe beépülő ásványok: mint minden az anyaállat szervezetébe bekerülő anyagból az itatóvízben lévő ásványokból is kapnak a kiskutyák. A jó itatóvíz (ami nem a csapvíz) azért is kiemelkedően fontos, mert az oxigén dús vízben oldott ásványi anyagok egyrészt az anyaállat szervezetének megnövekedett ásványi anyag forrását is a folyamatos itatással megfelelően utánpótolják, másrészt pedig a fejlődésben lévő apróságok szervezetét is támogatják, már a vemhesség alatt is.

Miért jobb és milyen hatással van az itatóvíz az anyakutyára és kölykeire?

Amennyiben az anyaállatnak nem itatóvizet, hanem csapvizet adunk úgy számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy a csapvízben található melléktermékek, hozadék anyagok, tisztító szerek beépülnek a kölyökkutyák szervezetébe. A Petwater kifejezetten az állatok számára palackozott tiszta itatóvíz, amely adalék anyagoktól és tisztító szerektől mentes.  A Petwater visszazárható palackban van, ennek köszönhetően (megfelelő tárolás esetén) az itatóvíz állandóan megfelelő hőmérsékletű. Például a csapvíz vagy főleg a kútvíz lehet nagyon hideg vagy esetleg hirtelen forró vagy túl meleg. Az állatnak egyik sem jó. A Petwater itatóvíz baktériumoktól, csíráktól és vírusoktól mentes így mindig biztonsággal adhatjuk vemhes állatunknak!

Mennyi itatóvízre van szüksége az anyaállatnak a fialás után?

Az anyaállat fialás után érdekes módon önmagától eleve többet iszik. Legalább úgy háromszor vagy négyszer többet lefetyel fel, mint a vemhessége előtt. Ennek egyik oka a tej folyamatos elválasztásának biztosítása, a szoptatás megkönnyítése. A kölyökkutyák természetesen az anyaállat víz szükségeltének kielégítése. Tartsuk hát ezt szem előtt és itassuk rendszeresen többször a kölykeit gondozó anyakutyust.

Hogyan szoktassuk a kölyköket tejről itatóvízre?

Az apró kis gézengúzok természetesen imádni fogják kényelmes kis környezetüket, és anyjuk állandó gondoskodását. Az igazság az, hogy egy ügyes anyakutya tudni fogja, hogyan válassza le kölykeit akkor, amikor a szoptatás a gondozó állat számára már terhes lesz. Ebben természetesen segíthetünk neki, de meg is várhatjuk a természetes leválasztódást. Ebben az időszakban, amikor már úgyis a folyékony étrendet lassan elkezdi átvenni a szilárd táplálás a tej helyett adjunk a kutyuskáknak itató vizet. Tartsuk magunkat ahhoz, hogy nem adunk nekik később sem már tejecskét. A kis állatok hamar 3-4 nap alatt megszokják majd az új étrendet.

Ne feledjük: az itatás az egyik legfontosabb formája a mindennapi étkezésnek. A tiszta és az állatok számára megfelelő itatóvíz minősége kiemelkedően fontos. Ennek oka az, hogy a víz egy olyan semleges anyag, amely minden egyéb a környezetében lévő dologot, old és beépít a biológiai szervezetbe. Amennyiben az itatóvíz szennyezett, fertőzött, vagy kemikáliákkal tarkított úgy ezek az anyagok a vízzel együtt minden nap és naponta többször is bekerülnek a szervezetbe. Az egészséges mindennapokhoz tiszta és minőségi itatóvízre van szüksége állatainknak. Ha minőségi almot vagy egészséges és hosszú életű kutyákat szeretnénk, akkor figyeljünk az állat mindennapi itatására és alkalmazzunk nála itatóvizet.

Fórumok, ahol megtaláltok minket:

https://www.facebook.com/waterforpets

www.petwater.eu

www.petwarereu.wordpress.com

www.petwater.webnode.hu

www.kutyabarat.hu

 

 

 

(X)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...