Kutya kánikulában – előzzük meg a baleseteket!

Kutya kánikulában – előzzük meg a baleseteket!

2016 JÚL 29  |  Hasznos

Bár az állatorvosok nem győzik hangsúlyozni a kutyákra nyáron leselkedő veszélyeket, sajnos időről időre történnek balesetek négylábú kedvenceinkkel. A tragédiák 50 százaléka elkerülhető lenne, ha a gazdik tudnák, mit kell tenni a megelőzés érdekében. A Rex Kutyaotthon Alapítvány ezért - a közelgő kánikulára való tekintettel- röviden összefoglalja a legfontosabb teendőket.

1. Az első és legfontosabb: soha ne hagyjuk a kutyát az autóban! Még akkor sem, ha csak „pár percre” szaladunk be a boltba. Ha a kinti hőmérséklet 20 fok, a tűző napon álló autóban nagyon hamar akár 50 fok is lehet. Így még lehúzott ablak mellett is hőgutát kap a kutya.

2. Kerüljük el a forró aszfaltot! A napsütötte járda, homok, csatornafedél komoly égési sérülést okozhat a kutya érzékeny tappancsán. Időzítsük a sétát a kora reggeli vagy a késő esti órákra. Ha erre nincs lehetőségünk, sétáltassuk a kutyát füves területen, húzzunk a lábaira zoknit, vagy legalább legyen nálunk egy vizes törölköző, amire várakozás közben ráállhat.

3. Ha hosszabb autóútra megyünk vele, minimum 4 óránként álljunk meg egy-egy sétára, és itassuk meg az állatot! Utazás közben gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről és szellőzésről. Fontos, hogy a pihenők védett környezetben történjenek, mert az utazástól izgatott kutya esetleg kitörhet, elszaladhat.

4. Kevesen tudják, de a napégés a kutyákat is veszélyezteti, különösen a rövid vagy fehér szőrű fajtákat. A napégés és bőrrák kialakulása ellen náluk speciális naptej használata szükséges, különösen az orron, a füleken és a száj környékén.

5. A kertben tartott kutyák esetében nagyon fontos, hogy biztosítsunk számukra jól szellőző, árnyékos pihenőhelyet. A kutyaház erre nem alkalmas, hiszen könnyen felmelegszik és áll benne a levegő. A legjobb, ha az árnyékos pihenőhely mellett egy egyszerű, hideg vízzel teli fürdőhelyet is biztosítunk neki.

 

Olvassátok el korábbi cikkeinket is, melyek a hőgutaveszélyre figyelmeztetnek!

Egy kétségbeesett figyelemfelhívás – HŐGUTAVESZÉLY, nemcsak az autóban!

A sors iróniája – kutyák a forró autóban a kampány alatt!

Szauna az autóban! Hőgutaveszély kampány a kutyákért

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: Rex Kutyaotthon Alapítvány

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Hari Kebab

Hari Kebab

Dr. Tóth Ádám Közjegyzői Iroda

Dr. Tóth Ádám Közjegyzői Iroda

Rex Komáromi Állatvédő Egyesület

Rex Komáromi Állatvédő Egyesület

Fat Mama Eatery

Fat Mama Eatery