Játssz kutyáddal, hogy javítsd az egészségét

Minden gazdi felelőssége, hogy négylábú kedvencének megadja mindazt, ami a kutyus egészséges testi és lelki fejlődéséhez szükséges. A kornak, testméretnek, testsúlynak megfelelő táplálás, a szükséges egészségügyi ellátás, a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgás mellett a játéknak is nagy szerepe van abban, hogy (kölyök)kutyánk egészségesen fejlődhessen.

Van jó néhány olyan játék, melyeknek amellett, hogy szórakoztatóak, tényleges egészségügyi hasznuk is van. A közös játék erősíti a kötődést, testileg és szellemileg is igénybe veszi barátunkat és nagyszerű formát biztosít számára.

Mindenki ismer olyan játékokat, melyekről tudja, hogy rendkívül hasznosak, de van sok olyan is, melyeket szintén régóta ismerünk, de nem is gondoltuk volna, hogy még egészségügyi hatásuk is van.

A littlethings.com egy exkluzív, 10 játékból álló listát állított össze. Ezek a játékok egytől- egyig pozitív hatást fejtenek ki kutyáink egészségére.

1. Kincsvadászat

Játék: Ültesd le a kutyát és hagyd, hogy nézze, hová rejted el a kedvenc játékát, vagy egy finom falatot. Biztasd, hogy induljon és keresse meg. A nehézségi szintet azzal tudod növelni, hogy egyre inkább olyan helyeket keresel, melyek kihívást jelentenek a kutyának, vagy nem hagyod neki, hogy nézze, amikor elhelyezed a játékot vagy a falatkát.

Előnyök: erősíti az érzékelést, stimulálja az agyat, javítja a problémamegoldó készséget.

2.  Lézerpont üldözése

Játék: A lézerpontot „helyezd” a földre és mozgasd. Amikor a kutya észreveszi, hagyd, hogy üldözze.

Előnyök: növeli a mozgékonyságot, javítja a koordinációt, erősíti az érzékelést.

3. Frizbizés

Játék: Ismertessük meg a kutyát a frizbivel, hagyjuk, hogy a szájában tartsa. Először alacsonyan és közelre dobjuk neki, később pedig emelhetjük a magasságot és növelhetjük a távolságot.

Előnyök: növeli az állóképességet, javítja a koordinációt, erősíti az izmokat és önfegyelemre szoktat.

4. Akadálypálya

Játék: Építs akadálypályát a nappaliban, vagy a kertben. Helyezz el különböző dolgokat a földön és először vezesd át a kutyádat az akadályok között, miközben útmutatást adsz neki és biztatod. Idővel alakíts ki más-más akadálypályákat és adj minél kevesebb utasítást és irányítást számára. Ne felejtsd el jutalmazni, ha sikeresen teljesítette a pályát.

Előnyök: serkenti az agyműködést, javítja a gondolkodási készséget, növeli a mozgékonyságot.

5. Táplálék-rejtvény

Játék: Helyezz el kutyád számára egy csábító falatot egy dobozban, úgy, hogy meg kelljen dolgoznia azért, hogy hozzájusson. Először egy könnyebb feladvánnyal kezdd, majd fokozatosan tudod nehezíteni a feladatot.

Előnyök: javítja a problémamegoldó készséget, csökkenti a stresszt, növeli a türelmet.

6. Kötélhúzás

(Agresszióra hajlamos, izületi gyulladásban szenvedő, vagy rossz fogakkal rendelkező kutyával nem javasolt.)

Játék: Válassz egy olyan játékot, amit csak kifejezetten kötélhúzásra használtok. Ültesd le a kutyát magad elé, miközben megmutatod neki a játékot, de soha ne engedd, hogy rávesse magát, vagy kitépje a kezedből. Amikor nyugodt, add a szájába az egyik felét és kezdjétek el a kötélhúzós játékot. Tanítsd meg neki az „ereszd” parancsot is, és mindig erősítsd meg, hogy te vagy az, aki a játékot irányítja.

Előnyök: erősíti az izmokat, csökkenti a stresszt, növeli az önbizalmat.

7. Hozd vissza

Játék: Dobj el egy labdát, vagy valamilyen egyéb dolgot és bíztasd, hogy hozza vissza. Dobd egyre messzebbre, így nehezítve a játékot. (A bot dobálásával vigyázzatok, mert akár sérülést is okozhat.) Bár ez egy elég nyilvánvaló játéknak tűnik, de az animalplanet.com szerint ez is javítja a kölyök egészségét.

Előnyök: erősíti az izmokat, javítja a koordinációt, jót tesz az ízületeknek és a szívnek.

8. Rendrakás

Játék: Jelölj ki a kutyajátékoknak egy dobozt. A nap végén, vagy miután befejeztétek a játékot, biztasd a kutyát, hogy hordja a dobozba a játékait. Mutasd meg, hogy mit vársz tőle és segíts neki, hogy megértse a feladatot. Idővel már elég lesz a doboz látványa és tudni fogja, mi a dolga. 

Előnyök: segít a koordináció fejlődésében, javítja a térbeli tudatosságot, építi az önbizalmat.

9. Bújócska

Játék: Hasonló a kincskeresős játékhoz, de most téged kell, hogy megtaláljon. Először engedd meg, hogy nézze, hová bújsz és hívd is, ha indulhat a keresésedre. Ha megtalált, nagyon dicsérd meg. A nehézséget úgy növelheted, hogy egyre nagyobb kihívást jelentő helyekre bújsz, vagy úgy bújj el, hogy ne lássa. Hívd, amikor már elbújtál és hagyd, hogy megkeressen.

Előnyök: stimulálja az agyat, erősíti az érzékelést, javítja a problémamegoldó készséget.

10. Lépcsőzős játék

Játék: Ültesd le a kutyát a lépcső alján és dobd fel a lépcső tetejére a labdát, vagy a játékát, miközben biztatod, hogy utána induljon. Hagyd, hogy a saját tempójában hozza vissza.

Előnyök: erősíti az izmokat, növeli az állóképességet, jót tesz az ízületeknek és a szívnek.

 

Bármelyik játékot is játsszátok, biztos, hogy mindketten élvezni fogjátok a közös időtöltést, ráadásul sokat tettél kutyád egészségéért is.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: littlethings.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...