7 hiba, amit elkövethetünk kedvenceink fürdetése közben

Egy tusolás, vagy egy élvezetes kádfürdő a legtöbbünk számára nyugtató élményt jelent. Kedvenceink számára viszont a csobogó víz zaja, vagy a samponozás nem feltétlenül a legélvezetesebb dolog a világon. Ha kicsi korától kezdve kezdjük szoktatni kutyánkat a fürdéshez, és odafigyelünk arra, hogy csak kellemes élményei legyenek ezzel kapcsolatban, akkor a későbbiekben örömmel és élvezettel fog részt venni ebben a közös programban is.

Vannak azonban olyan hibák, melyekkel egy életre elvehetjük négylábú barátunk kedvét a fürdéstől. A pedmd.com cikkében ezekre a hibákra hívja fel figyelmünket.

1. Helytelen vízhőmérséklet

A túl meleg, vagy a túl hideg víz negatívan hat kedvenceinkre, és hosszú időre elveheti a kedvüket a fürdéstől. A megfelelő hőmérsékletű víz langyos. Ezt alkarunkon tudjuk kipróbálni, csakúgy mint a kisbabák esetében. Ezen a területen sokkal érzékenyebb a bőrünk, mint a kezünkön.

2. Túl erős vízsugár

A csapból hangosan zubogó víz, az erős víznyomás könnyen megijesztheti kutyánkat.  A fürdetéshez mindig használjuk a zuhanyrózsát, és a mancsoknál kezdjük a fürdetést. Hagyjunk időt az ebnek, hogy megszokja a vízsugarat, hogy kedvére tapicskolhasson a kád alján összegyűlt vízben és csak ezután folytassuk a zuhany mozgatásával az egész test benedvesítését.

3. Hibás samponválasztás

A megfelelő sampon kiválasztása nagyon fontos, hiszen kedvenceink bőrének pH értéke eltér a miénktől. Sok sampon kiszáríthatja a bőrüket, vagy allergiás reakciót okozhat. Használjunk kifejezetten kutyák számára készült sampont, de kikérhetjük az állatorvos véleményét is. Ha kutyánk bőre érzékeny és van rá lehetőségünk, előbb kis területen (hátsó lábak) teszteljük a használni kívánt sampont, és csak pár nap múlva fürdessük meg vele a kutyát, amikor már kiderült, hogy nem fog allergiás reakciót kiváltani.

4. Helytelen sorrend

A samponozást, vagy szappanozást a mancsoknál kezdjük és a fej felé haladjunk. A sampont, vagy szappant néhány percig hagyjuk hatni a kutya szőrén, ne öblítsük le azonnal. Ujjaink segítségével alaposan masszírozzuk bele a szőrbe (kb. négy percig) az egész testfelületen. Az arcát óvatosan mossuk meg egy rongy, vagy vattapamacs segítségével és vigyázzunk, hogy a szemét elkerüljük.
A fülek külső részét megtisztíthatjuk samponos ujjunkkal vagy vattapamaccsal. Mielőtt leöblítenénk, döntsük a fejét a megfelelő oldalra (bal fül esetén balra), hogy a fülébe ne menjen bele a víz.

Az öblítést fordított sorrendben végezzük, mint a samponozást, tehát először a kutya fejét öblítsük le, majd a testét és végül a lábakat. Az öblítést addig folytassuk, amíg a víz habos.

5. Rossz fésülési technika – a szőr tépése

A rendszeres fésülés elengedhetetlen, mert az összecsomósodott szőr kibontása akár fájdalmat is okozhat az állatnak. Ha rendszeresen használjuk a kefét, vagy a fésűt, akkor az elhalt szőrszálaktól is megszabadítjuk kedvencünket. Vigyázzunk azonban, hogy csak megfelelő minőségű eszközöket használjunk, ellenkező esetben könnyen felsérthetjük a bőrt. A legtöbb fajta esetén csak akkor lássunk hozzá a fésüléshez, ha a kutya bundája már teljesen száraz.

6. Nem megfelelő szárítás

Mielőtt fürdetni kezdjük kutyánkat, készítsünk a kezünk ügyébe mindent, amire szükségünk lehet. Ne feledkezzünk meg a törölközőről sem, mellyel leitathatjuk a vizet kedvencünk bundájáról.


canigivemydog.com

Ha hajszárítót használunk, nagyon óvatosan járjunk el. Először állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet, mert a túl forró levegő megégetheti kutyánk bőrét. Sok kutya fél a hajszárító zajától és ezzel akár el is ronthatjuk a fürdés kellemes élményét. Legjobb, ha a hajszárítóhoz való szoktatást már kölyökkorban elkezdjük.

7. Túl gyakori samponos fürdetés

A túl gyakori samponos fürdetés nincs jó hatással az állat bundájára és bőrirritációt is okozhat. A szakember véleménye szerint havi egyszeri samponos fürdetés a legtöbb kutyának elegendő, de konzultáljunk az állatorvossal, mivel a gyakoriságot a sampon minősége, az állat fajtája és aktivitása is befolyásolja.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: petmd.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...