7 hiba, amit elkövethetünk kedvenceink fürdetése közben

7 hiba, amit elkövethetünk kedvenceink fürdetése közben

2016 JÚL 12  |  Hasznos

Egy tusolás, vagy egy élvezetes kádfürdő a legtöbbünk számára nyugtató élményt jelent. Kedvenceink számára viszont a csobogó víz zaja, vagy a samponozás nem feltétlenül a legélvezetesebb dolog a világon. Ha kicsi korától kezdve kezdjük szoktatni kutyánkat a fürdéshez, és odafigyelünk arra, hogy csak kellemes élményei legyenek ezzel kapcsolatban, akkor a későbbiekben örömmel és élvezettel fog részt venni ebben a közös programban is.

Vannak azonban olyan hibák, melyekkel egy életre elvehetjük négylábú barátunk kedvét a fürdéstől. A pedmd.com cikkében ezekre a hibákra hívja fel figyelmünket.

1. Helytelen vízhőmérséklet

A túl meleg, vagy a túl hideg víz negatívan hat kedvenceinkre, és hosszú időre elveheti a kedvüket a fürdéstől. A megfelelő hőmérsékletű víz langyos. Ezt alkarunkon tudjuk kipróbálni, csakúgy mint a kisbabák esetében. Ezen a területen sokkal érzékenyebb a bőrünk, mint a kezünkön.

2. Túl erős vízsugár

A csapból hangosan zubogó víz, az erős víznyomás könnyen megijesztheti kutyánkat.  A fürdetéshez mindig használjuk a zuhanyrózsát, és a mancsoknál kezdjük a fürdetést. Hagyjunk időt az ebnek, hogy megszokja a vízsugarat, hogy kedvére tapicskolhasson a kád alján összegyűlt vízben és csak ezután folytassuk a zuhany mozgatásával az egész test benedvesítését.

3. Hibás samponválasztás

A megfelelő sampon kiválasztása nagyon fontos, hiszen kedvenceink bőrének pH értéke eltér a miénktől. Sok sampon kiszáríthatja a bőrüket, vagy allergiás reakciót okozhat. Használjunk kifejezetten kutyák számára készült sampont, de kikérhetjük az állatorvos véleményét is. Ha kutyánk bőre érzékeny és van rá lehetőségünk, előbb kis területen (hátsó lábak) teszteljük a használni kívánt sampont, és csak pár nap múlva fürdessük meg vele a kutyát, amikor már kiderült, hogy nem fog allergiás reakciót kiváltani.

4. Helytelen sorrend

A samponozást, vagy szappanozást a mancsoknál kezdjük és a fej felé haladjunk. A sampont, vagy szappant néhány percig hagyjuk hatni a kutya szőrén, ne öblítsük le azonnal. Ujjaink segítségével alaposan masszírozzuk bele a szőrbe (kb. négy percig) az egész testfelületen. Az arcát óvatosan mossuk meg egy rongy, vagy vattapamacs segítségével és vigyázzunk, hogy a szemét elkerüljük.
A fülek külső részét megtisztíthatjuk samponos ujjunkkal vagy vattapamaccsal. Mielőtt leöblítenénk, döntsük a fejét a megfelelő oldalra (bal fül esetén balra), hogy a fülébe ne menjen bele a víz.

Az öblítést fordított sorrendben végezzük, mint a samponozást, tehát először a kutya fejét öblítsük le, majd a testét és végül a lábakat. Az öblítést addig folytassuk, amíg a víz habos.

5. Rossz fésülési technika - a szőr tépése

A rendszeres fésülés elengedhetetlen, mert az összecsomósodott szőr kibontása akár fájdalmat is okozhat az állatnak. Ha rendszeresen használjuk a kefét, vagy a fésűt, akkor az elhalt szőrszálaktól is megszabadítjuk kedvencünket. Vigyázzunk azonban, hogy csak megfelelő minőségű eszközöket használjunk, ellenkező esetben könnyen felsérthetjük a bőrt. A legtöbb fajta esetén csak akkor lássunk hozzá a fésüléshez, ha a kutya bundája már teljesen száraz.

6. Nem megfelelő szárítás

Mielőtt fürdetni kezdjük kutyánkat, készítsünk a kezünk ügyébe mindent, amire szükségünk lehet. Ne feledkezzünk meg a törölközőről sem, mellyel leitathatjuk a vizet kedvencünk bundájáról.


canigivemydog.com

Ha hajszárítót használunk, nagyon óvatosan járjunk el. Először állítsuk be a megfelelő hőmérsékletet, mert a túl forró levegő megégetheti kutyánk bőrét. Sok kutya fél a hajszárító zajától és ezzel akár el is ronthatjuk a fürdés kellemes élményét. Legjobb, ha a hajszárítóhoz való szoktatást már kölyökkorban elkezdjük.

7. Túl gyakori samponos fürdetés

A túl gyakori samponos fürdetés nincs jó hatással az állat bundájára és bőrirritációt is okozhat. A szakember véleménye szerint havi egyszeri samponos fürdetés a legtöbb kutyának elegendő, de konzultáljunk az állatorvossal, mivel a gyakoriságot a sampon minősége, az állat fajtája és aktivitása is befolyásolja.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

forrás: petmd.com

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

SEMMI EXTRA és egy kis KERT

SEMMI EXTRA és egy kis KERT

Butter Brothers

Butter Brothers

Zoska Reggeliző Kávézó

Zoska Reggeliző Kávézó

Hetényi Apartmanház és Családi Borbirtok

Hetényi Apartmanház és Családi Borbirtok