Vigyázat: ismét itt a toklász szezon

A toklász, azaz egérárpa (Horderum morinum) tulajdonképpen egy gyomnövény megszáradt, széteső kalászának egy darabja. Mindenhol honos, tehát szinte úton – útfélen találkozhatunk vele. Sok gazdi nem is hallott még erről a veszélyről, másoknak viszont egy „örök mumust” jelent.

Az évnek ebben az időszakában a téma örökzöld, mi is írtunk már róla az elmúlt években, de az ismétlésre és a figyelem felhívására, úgy érezzük, szükség van.

A toklász potenciális veszélyforrást jelent kedvenceinkre. A séta alatt észrevétlenül bekerül a szőr alá, majd innen tovább fúrja magát a bőr alá. Hegyes végével bárhová be tud fúródni a kutya bőrébe, vagy bármely testnyílásába, ahonnan az állat mozgásával együtt egyre mélyebbre vándorol, mivel a rajta lévő szálkák megakadályozzák, hogy kipottyanjon.


kisallatbudafok.hu

Az idő előrehaladtával egyre mélyebbre fúródó toklász végül már nem is látható, csak az általa okozott egyre súlyosabb tüneteket érzékeljük. Bármely testrészbe jutva súlyos gyulladást okoz, előrehaladott állapotban felfakadó, gennyedző, váladékozó seb jelzi jelenlétét.

Talán a legveszélyeztetettebbek a hosszú szőrű, lógó fülű kutyák, de bármelyik kutya „áldozatául eshet” ennek a gyomnövénynek. Leggyakrabban a fülbe és a lábujjak közé kerülve keseríti meg négylábú barátaink, egyúttal a gazdik életét is.

Néhány jellegzetes tünet, ami gyanakvásra adhat okot:

Fül: a kutya rázza, vakarja a fülét, vagy féloldalasan tartja a fejét

Szem: hunyorgás, erős váladékozás, vagy hirtelen fellépő egyoldali kötőhártya-gyulladás

Orr: erős prüszkölés, váladékozás

Láb: a kutya folyamatosan nyalogatja az ujjak közét, ahol a szőr kihullik és egy nedvedző seb keletkezik


pinterest.com

Már a legkisebb gyanú esetén is javasolt haladéktalanul állatorvoshoz fordulni! Ugyanis minél kevésbé jut befelé a toklász, annál könnyebben távolítható el!

A legjobb védekezés pedig – mint sok esetben – a megelőzés:

1. Célszerű a séták alkalmával elkerülni a toklászos területeket

2. Séta után szánjunk időt kutyánk alapos átnézésére, hogy az ilyenkor még általában a szőrben megbújó toklászokat kiszedegessük

3. Alaposan nézzük át a lábujjak közét és minden veszélyeztetett területet

4. Fordítsunk kiemelt figyelmet a szőr ápolására, fésülésére és nyírására

 

Korábbi cikkeinkben részletesen olvashattatok a toklász veszélyeiről:

Tudnivalók a toklászról

Toklász okozta problémák a kutyában

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...