Saját KB bal
Saját KB jobb

Így védje kutyáját a szívférgességtől – Tippek a halálos betegség elkerülésére

A szívférgesség a kutyák életét fenyegető megbetegedés, amelynek során súlyos panaszok léphetnek fel, és halállal is végződhet. A fertőzés kórokozóját szúnyogok terjesztik, és már hazánkban is egyre gyakrabban fordul elő. A kifejlett férgek a 30 centiméter hosszúságot is elérhetik, és akár 7-10 évig is élősködhetnek a kutya szervezetében. A szívférgesség terjedését azonban a megfelelő eszközökkel meg lehet állítani! 

Tartsuk távol az élősködőket az ebtől

A vizsgálatok szerint hazánkban három szúnyog faj is hordozhatja a szívféreg lárváit, amelyek az esősebb és melegebb idő beköszöntével már megkezdték inváziójukat. A korábban főleg mediterrán területeken előforduló szívférgesség ma már Magyarországon is gyorsan terjed: a vizek mellett, az észak-keleti, déli régióban, Budapesten és környékén, valamint az észak-dunántúli megyékben gyakoribb. „Rácseppentő termék” – amelyet az eb bőrén kell alkalmazni – rendszeres használatával a szúnyogokat el lehet riasztani, ezzel megakadályozva a vérszívást és megelőzve a betegséget.

Alkalmazzunk gyógyszeres megelőző kezelést

Az élősködők távol tartása mellett érdemes megelőző kezelést is alkalmazni a házi kedvenceken: a beadandó gyógyszer az állat szervezetében lévő féreg lárvákat pusztítja el. Az egészség további fenntartása érdekében a rendszeres szúnyogcsípés és a lárva elleni együttes kezelés javasolt.

Menjünk el szívférgesség szűrésre

Mivel a betegség a kedvencekre nézve halálos lehet, ezért nem szabad várni a tünetek – fáradékonyság, keringési-, légzőszervi- és szívpanaszok – jelentkezéséig. A megelőzés mellett érdemes rendszeresen meggyőződni a kutya egészségéről – fiatal kedvencnél félévente, később évente érdemes elvégeztetni egy gyors vérvizsgálatot az állatorvosnál. Fertőzöttség esetén így még időben el lehet kezdeni a megfelelő kezelést.

Gyógyíttassuk a betegséget

Amennyiben a kutya szívférges, akkor életveszélyben van! A gyógyszeres kezelés kockázatos és költséges: akár tizenötször is drágább lehet, mint a megelőzés. Ráadásul, előrehaladott állapot esetén előfordulhat, hogy az állatorvos nem is jár sikerrel. Különböző műtéti megoldások is léteznek már, amelyek során az akár 30 centimétert is elérő férgeket eltávolítja az állatorvos a tüdő nagyobb ereiből és a szívből, ám a későn diagnosztizált kutyusoknak szinte semmi esélyük sincs a gyógyulásra.

Legyen szívügyünk a kutyák szívének egészsége és alkalmazzuk a megelőző kezeléseket!

 

Olvassátok el a korábbi cikkeket is a szívférgességgel kapcsolatban:

Szívügyünk a kutyák szívének egészsége – interjú Dr. Lukács Zoltán kisállat-klinikus szakállatorvossal, a Bayer Hungária Kft Állategészségügyi Üzletágának menedzserével.

Hazánk hírességei kutyás futással hívták fel a figyelmet a szívférgességre

Szívügyünk a szívférgesség

Keresztes Ildikó: „Lizával együtt létezem!” Az énekesnő és Varga Győző szívférgesség szűrésen jártak kutyusukkal

Szívférgesség a Holt-Tisza környékén

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...