Jó tudni, mi van benne!

Jó tudni, mi van benne!

2016 MÁJ 04  |  Hasznos

Természetesen minden gazdi a legjobbat akarja kedvence számára. Első látásra a kutyatápok nagy többsége  igen jó benyomást kelt: a friss húsról készült fotók és a reklámszlogenek csalogatóak. Azonban a csomagolás sok esetben többet ígér, mint amit valójában tartalmaz. Ha biztosra akarunk menni, hogy milyen tápot adunk kutyánknak,  el kell olvasnunk pontosan a hátoldalon feltüntetett információkat. De még ekkor sem lankadhat a figyelmünk, hiszen itt is számos trükköt alkalmazhatnak az összetevők és a minőség elkendőzésére ...

Ha korábban nem szenteltünk figyelmet a csomagoláson feltüntetett összetevők megismerésének, akkor érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelnünk ennek a témának, különösképp, ha kutyusunknak emésztési problémái (felfúvódás, hányás, hasmenés) vannak vagy allergiás tüneteket mutat.  Bár manapság már szinte minden kutyatáp prémium, ez sajnos nem jelenti azt, hogy a tartalom valóban prémium minőséget takar.

Alapvetően két módja van az összetevők feltüntetésének a csomagoláson: az összevont és a nyílt. Mindkét típus esetében az a közös, hogy az összetevőket tömegük szerinti csökkenő sorrendben tüntetik fel.

Összevont feltüntetés/deklaráció

Az összetevőket ebben az esetben csoportosítva tüntetik fel. Így például a búzát és más gabonákat a gabonafélék gyűjtőnév alatt foglalják össze. Ha sikér és utólisztek is kerülnek bele, akkor a csoport neve „gabona és növényi melléktermékek”. Ugyanez a helyzet a húsok esetében is. Az itt használatos csoportos megnevezések: „hús“ vagy „hús és állati melléktermékek“. A deklarációnak ez a fajtája csak a mennyiségi arányokról közöl információt, a felhasznált hús fajtájáról és minőségéről azonban nem.

Nyílt feltüntetés/deklaráció

A nyílt deklaráció esetén minden egyes összetevőt egyenként felsorolnak. Ez valóban jól hangzik, azonban itt is van mód a trükközésre. A gyártók egy bizonyos anyag különböző formáit külön tüntethetik fel. Ez azt jelenti, hogy például a hús kerülhet az első helyre abban az esetben is, ha a külön feltüntetett különböző gabonafélék (például darált kukorica, kukoricasikér, búzatápliszt, búza) összesített aránya sokkal nagyobb mennyiséget képvisel, mint a hústartalom.

Tehát megéri pontosabban elolvasni a címkék szövegét, hogy csak az kerüljön az etetőtálba, aminek ott a helye.

Mi LEGYEN benne?

1. Állati eredetű (lehetőleg friss húsból származó) fehérje alkossa a táplálék túlnyomó részét
2. Könnyen emészthető és megfelelően elkészített szénhidrátféleségek (rizs, burgonya) adják a táp kisebb részét
3. Gyümölcsök, zöldségek a természetben megtalálható formájukban (a feldolgozott állapot gyakran a tápanyagok, vitaminok hiányát is jelentik)

Mi NE LEGYEN benne?

1. Húsipari melléktermékek. Ezek olcsó, de ugyanakkor kevésbé értékes protein forrásnak számítanak, így nem is igényelnek akkora odafigyelést a gyártás során
2. Mesterséges adalékanyagok, ízesítők, színezők, ízfokozók
 


A PLATINUM a nyílt, őszinte és egyszerű deklaráció híve: a PLATINUM termékeiben csak az van, ami fel van tüntetve rajtuk.

Például a PLATINUM MENU esetén legalább 83% friss hús vagy friss hal, állati melléktermékek nélkül.

http://www.platinum-natural.hu/


 

 

 

 

(X)

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó

Bookline Móricz Könyvesbolt és Kávézó

Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány

Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány

Szimpla Kert

Szimpla Kert

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Szabadtéri Néprajzi Múzeum