Jó tudni, mi van benne!

Természetesen minden gazdi a legjobbat akarja kedvence számára. Első látásra a kutyatápok nagy többsége  igen jó benyomást kelt: a friss húsról készült fotók és a reklámszlogenek csalogatóak. Azonban a csomagolás sok esetben többet ígér, mint amit valójában tartalmaz. Ha biztosra akarunk menni, hogy milyen tápot adunk kutyánknak,  el kell olvasnunk pontosan a hátoldalon feltüntetett információkat. De még ekkor sem lankadhat a figyelmünk, hiszen itt is számos trükköt alkalmazhatnak az összetevők és a minőség elkendőzésére …

Ha korábban nem szenteltünk figyelmet a csomagoláson feltüntetett összetevők megismerésének, akkor érdemes lenne nagyobb figyelmet szentelnünk ennek a témának, különösképp, ha kutyusunknak emésztési problémái (felfúvódás, hányás, hasmenés) vannak vagy allergiás tüneteket mutat.  Bár manapság már szinte minden kutyatáp prémium, ez sajnos nem jelenti azt, hogy a tartalom valóban prémium minőséget takar.

Alapvetően két módja van az összetevők feltüntetésének a csomagoláson: az összevont és a nyílt. Mindkét típus esetében az a közös, hogy az összetevőket tömegük szerinti csökkenő sorrendben tüntetik fel.

Összevont feltüntetés/deklaráció

Az összetevőket ebben az esetben csoportosítva tüntetik fel. Így például a búzát és más gabonákat a gabonafélék gyűjtőnév alatt foglalják össze. Ha sikér és utólisztek is kerülnek bele, akkor a csoport neve „gabona és növényi melléktermékek”. Ugyanez a helyzet a húsok esetében is. Az itt használatos csoportos megnevezések: „hús“ vagy „hús és állati melléktermékek“. A deklarációnak ez a fajtája csak a mennyiségi arányokról közöl információt, a felhasznált hús fajtájáról és minőségéről azonban nem.

Nyílt feltüntetés/deklaráció

A nyílt deklaráció esetén minden egyes összetevőt egyenként felsorolnak. Ez valóban jól hangzik, azonban itt is van mód a trükközésre. A gyártók egy bizonyos anyag különböző formáit külön tüntethetik fel. Ez azt jelenti, hogy például a hús kerülhet az első helyre abban az esetben is, ha a külön feltüntetett különböző gabonafélék (például darált kukorica, kukoricasikér, búzatápliszt, búza) összesített aránya sokkal nagyobb mennyiséget képvisel, mint a hústartalom.

Tehát megéri pontosabban elolvasni a címkék szövegét, hogy csak az kerüljön az etetőtálba, aminek ott a helye.

Mi LEGYEN benne?

1. Állati eredetű (lehetőleg friss húsból származó) fehérje alkossa a táplálék túlnyomó részét
2. Könnyen emészthető és megfelelően elkészített szénhidrátféleségek (rizs, burgonya) adják a táp kisebb részét
3. Gyümölcsök, zöldségek a természetben megtalálható formájukban (a feldolgozott állapot gyakran a tápanyagok, vitaminok hiányát is jelentik)

Mi NE LEGYEN benne?

1. Húsipari melléktermékek. Ezek olcsó, de ugyanakkor kevésbé értékes protein forrásnak számítanak, így nem is igényelnek akkora odafigyelést a gyártás során
2. Mesterséges adalékanyagok, ízesítők, színezők, ízfokozók
 


A PLATINUM a nyílt, őszinte és egyszerű deklaráció híve: a PLATINUM termékeiben csak az van, ami fel van tüntetve rajtuk.

Például a PLATINUM MENU esetén legalább 83% friss hús vagy friss hal, állati melléktermékek nélkül.

http://www.platinum-natural.hu/


 

 

 

 

(X)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...