5 mód arra, hogy érdekesebbé tedd a napi sétákat

A kutyáknak szükségük van a sétákra. Számukra ez jelenti a testmozgást, a gazdinak segít érvényesíteni a falkavezér pozícióját, és nem utolsó sorban mindkét fél számára szórakoztató. De mi a teendő akkor, ha ennek a remek közös időtöltésnek pont a lényege, a szórakozás kezd háttérbe szorulni? Mit tehetsz, hogy mindketten újra élvezzétek a közös sétákat? Szakítsd meg a rutint, és tedd változatossá, mindkettőtök számára élvezetessé az együtt töltött időt.  Íme, 5 tipp, ami segít!

Ha azt érzed, hogy a napi séták már kezdenek átmenni a „mielőbb tudjuk le” kategóriába, vagy ha azt látod, hogy a kutyád már alig várja, hogy hazaérjetek, bizony itt az ideje egy kis változtatásnak.

1. Változtass a rutinon

A napi sétáknak nem feltétlenül kell minden alkalommal ugyanúgy, ugyanazon az útvonalon haladva történnie. Már egy olyan apróságnak tűnő változás is, mint a napi séta megszokott irányának felcserélése, új élményt jelent. A legközelebbi sétánál indulj az ellenkező irányba, mint amerre rutinszerűen indulni szoktatok. Ráadásul, nem csak a szokásos körre lehet menni, teljesen új irányba is sétálhattok, például felkereshetitek a közeli parkot.

2. Szüntesd meg a monotonitást

Még akkor is, ha gyakran más-más felé sétáltok, a szokásos útvonalakon történő séta egy idő után így is rutinná válik. Próbáld megtörni a monotonitást, és egy kis izgalmat csempészni a sétákba. Például a séta alatt betérhettek egy kutyabarát kávézóba, vagy beülhettek egy kutyabarát étterembe vacsorázni, de akár felkereshettek egy kisállat-felszerelés üzletet is. Ha ezután folytatjátok a sétát, meglátod, mindketten boldogabbak lesztek. Kutyusodnak változatosságot, új ingereket biztosítottál, te pedig „kipipálhatsz” még egy elintézett feladatot a listádon.

3. Engedelmességi tréning a séta alatt

A séta rutinját megtörve, néhány alapengedelmességi feladat „éles helyzetben” történő gyakorlásával tesztelheted a már megtanultakat, de akár új feladatokra is taníthatod Kedvencedet. Javítsd ki a helytelen viselkedést, és jutalmazd, ha kutyád legközelebb már a kívánatos reakciót mutatja. Semmiképp se add fel, ha elsőre nem sikerül, ingergazdag környezetben a legegyszerűbb feladatokat is nehezebb kutyádnak végrehajtania.

4. Néha a társasági séta is jót tesz

A kutyád is nagyon jó társaság, de változatosságot hoz a sétákba, ha hetente néhány alkalommal nem egyedül, hanem más kutyások társaságában sétáltok. Egy jó beszélgetés, új emberek megismerése neked is felüdülést jelenhet a napi munka után, és kutyád is új barátokat szerezhet.

5. Jutalomjáték

Miért ne szakítanál egy kis időt játékra is? A séták rutinját úgy is megszakíthatod, hogy séta közben játszol kutyáddal. Egy kis labdázás, vagy frizbizés a parkban és máris változatossá tetted a sétát. Figyelj azonban arra, hogy a közös játék jutalom legyen, amiért kutyádnak „meg kell dolgoznia”. A séta alatt nyugodtnak, engedelmesnek kell maradnia, laza pórázon melletted haladnia, ne hagyd, hogy vonszoljon a póráz végén, stb. Jó viselkedését pedig a parkba érve a játékkal díjazod.

5 mód arra, hogy érdekesebbé tedd a napi séták

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: cesarsway.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...