Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyáink és a körülöttünk lévő mágneses mező érzékelésének képessége

Német kutatók legújabb felfedezése szerint a kutyaalkatú ragadozókról is bebizonyosodott, hogy képesek érzékelni a Föld mágnesese mezőjét. A  Scientific Reports című szaklapban  publikált tanulmány szerint, a madarak mellett a kutyaszerű állatok szemében is jelen van az a molekula, amely a mágneses mezők látásáért felelős.

A cryptochrome 1 molekula az, ami egyes fajtáknál lehetővé teszi, hogy a Föld mágneses mezejének segítségével tájékozódjanak. Egyes halak, hüllők, bogarak is ennek segítségével navigálnak, de e tekintetben legalaposabban a vándormadarak esetében végeztek korábban kutatásokat.

Most a tudósok több, mint nyolcvan állat retináját vizsgáltak meg, és jó néhány emlősfajban is megtalálták ezt a molekulát. A ragadozók közül a kutyánál, rókánál, farkasnál, medvénél és a borznál, a főemlősök közül pedig az orángutánnál is azonosították a cryptochrome 1-et. Érdekes, hogy a macskaféle ragadozók (macska, oroszlán, tigris) nem rendelkeznek ilyen navigációs segítséggel.

A rókák például eredményesebben vadásznak, ha zsákmányukat a mágneses mező mentén kapják el. Ezzel együtt azonban az is kiderült, hogy olyan állatok (rágcsálók, denevérek) is érzékelik a mágneses mezőt, melyek retinájában nem található meg a cryptochrome 1 molekula.

Az egészben a legmeglepőbb pedig az, hogy valószínűleg – miután kiderült, hogy több emberszabású is képes így tájékozódni – az emberben is megvan ez a képesség.

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: nature.com, fotó: proof.nationalgeographic.com
Fotó: visioninfo.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...