Saját KB bal
Saját KB jobb

A botdobálás veszélyei

A legtöbb kutya imád labdázni, de ha éppen nincs nálunk labda, sokszor felkapjuk az első kezünk ügyébe kerülő botot, és eldobjuk Kedvencünknek, aki már boldogan hozza is vissza. Az ilyenkor eszünkbe sem jut, hogy az eldobott bottal akár sérülést is okozhatunk kutyánknak.

A brit állatorvosok előtt nem ismeretlenek azok a nagyon súlyos, vagy akár életveszélyes sérülések, amit a kutyák a botok elkapásakor szerezhetnek.

Azt tapasztalták, hogy egyre sokasodtak azon esetek számai, amikor botos játékok közben szenvednek életveszélyes sérüléseket a kutyák, ezért most a sajtóhoz fordulva arra hívják fel a gazdik figyelmét, hogy ez a móka bizony veszélyes is lehet.

„Szörnyű sérüléseket okozhat a botok dobálása, elvághatja a kutyák száját vagy a nyelvét, vagy, mint a legutóbbi esetben, a torkukba fúródhat.” – idézi a The Guardian a brit állatorvosok társaságának figyelmeztetését.

Skóciában például egy tíz centis fadarab fúródott egy collie torkába, amikor el akarta kapni azt. Emiatt a brit állatorvosok társaságának skóciai elnöke, Grace Webster, arra kérte a gazdákat, hogy ne dobáljanak fadarabokat a kutyáknak.

„Szörnyű sérüléseket okozhat a botok dobálása, elvághatja a kutyák száját vagy a nyelvét, vagy, mint a legutóbbi esetben, a torkukba fúródhat. Még ha a sérülést kezeljük is, a szálkák gyakran ott maradnak, és további beavatkozásokra van szükség” – nyilatkozta Webstert. 

„Természetesen nem minden, botokat elkapdosó kutya sebesül meg életveszélyen, mégis sokan így járnak. A kollégák havonta általában egy ilyen esettel találkoznak, de más állatorvosok ennél gyakrabban számolnak be bot okozta sérülésekről” – mondta Sean Wensley állatorvos, a társaság elnöke a  BBC Today című rádióműsorában. 

A botok helyett inkább labdát, frizbit vagy egyéb gumitárgyat dobáljunk kutyáinknak – ajánlják a szakemberek.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Forrás: MTI, fotók: squeeable.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...