7 szabály: Így úszd meg a kutyatámadást!

Mit te­gyünk, ha ve­szé­lyes­nek tűnő kóbor ku­tyá­val ta­lál­ko­zunk? És fő­ként mit ne? Egy szak­ér­tő­ ad ta­ná­cso­kat a kérdésekre. Január 1-től tilos kutyát láncra verve tartani. Sokan attól tartanak, hogy az állatok védelmében született döntés következtében az eddig láncon tartott kutyák közül sokat egyszerűen szélnek eresztenek a gazdáik, vagy az agresszív állatok maguktól szöknek meg. A ripost.hu annak járt utána, mi lehet a leghatékonyabb taktika, ha egy támadólag fellépő kóbor kutyával hoz össze bennünket a véletlen.

A Ripost.hu megkérdezett egy szakértőt, hogy mi a teendő, ha egy elhagyott területen, erdőben vagy kihalt utcán gazdátlan, agresszív kutyával találkozunk. Pongor Barna rendőrkutyák kiképzésével foglalkozott: tanácsai segítségével megúszhatjuk a harapást.

1. Legyen nálad nejlonzacskó!


Kép forrása: ripost.hu

Bármilyen meglepően is hangzik, a legtöbb kutyát zavarja a zacskó hangja. Sokan ezért járnak a tanyavilágban zacskóval, nem pedig azért, hogy hirtelen legyen mibe rakni a bevásárlást. A zörgő hangtól sok kutya megijed vagy legalábbis elkullog.

2. Ne nézz a szemébe!


Kép forrása: ripost.hu

A kutyák verekedés előtt farkasszemet néznek egymással: ez náluk a kihívás jele. Soha ne nézzünk közvetlenül a szemébe, mert az agresszívvé teszi az állatot! Persze rá lehet nézni, csak ne mélyesszük a tekintetünket az övébe.

3. Ne fuss, ne hadonássz!


Kép forrása: ripost.hu

Azt felesleges lenne mondani, hogy ne ijedj meg, hiszen az emberek 98%-a megijed, ha idegen, acsarkodó kutyával találkozik, de amennyire lehet, őrizzük meg a hidegvérünket. Minél magabiztosabbnak és nyugodtabbnak tűnünk, annál kevésbé lesz kedve a kutyának kikezdeni velünk.

Elfutni viszont meg ne próbálj! A kutya úgyis mindenképpen gyorsabb lesz, mint te, és megérzi, hogy megijedtél tőle.

4. Maradj vele szemben!


Kép forrása: ripost.hu

Soha ne fordíts hátat egy támadó kutyának! Vadászat közben is így kapják el az áldozatukat. Ha elkezd kerülgetni, akkor éppen megpróbál felmérni: ebben az esetben is kövesd a mozgását, fordulj vele együtt! Ha pedig mégis neked ugrana, így nehezebben tud megharapni,mert a támadó kutyák a lágy részeket (hasat, ágyékot, mellet) próbálják meg elkapni, így viszont kevesebb esélye van megharapni.

5. Bármilyen eszköz jól jöhet!


Kép forrása: ripost.hu

Ha más nincs nálad, próbálj meg felkapni egy botot: bármilyen tárgy elterelheti a kutya figyelmét. Messziről viszont ne dobáld, azzal lehet, hogy csak jobban felbőszíted!

A bot akkor is jól jön, ha már esetleg beléd harapott: ha megpróbálod a nadrágodat, vagy rosszabb esetben a kezedet, kihúzni a szájából, azzal csak rontasz a helyzeten, mivel annál inkább szorítani fog a harapáson.Próbálj egy botot beszorítani a szájába oldalról, a hátsó fogainál: ez szétfeszíti az állkapcsát.

6. Hagyj neki menekülőutat!


Kép forrása: ripost.hu

Ha többen vagytok, akkor is figyeljetek arra, hogy ne szorítsátok sarokba az állatot: lehet, hogy csak megijedt, de ha úgy érzi, hogy nem tud elmenekülni, akkor támadni fog.

7. Lassan, hátrálva hagyd el a területét!


Kép forrása: ripost.hu

Egy kutya csak úgy, hirtelen, ok nélkül nem ugrik neked, a legtöbb esetben csak a területét védi. Egy szabad területen viszont nem tudod, hogy ő éppen mit tekint a territóriumának. Lassan, hátrálva próbálj messzebb menni: mihelyt úgy érzi, hogy már kiléptél az ő köreiből, nem fog tovább követni.

Szerző: Sárossy Mariann – Forrás: ripost.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...