Saját KB bal
Saját KB jobb

A kellemetlen szagok eredete, avagy valami bűzlik a kutyám körül

Minden családban előfordul, hogy egy jól eső, ízletes finom vacsora után, a kutyánk gáztámadást indít ellenünk. Van, amelyik kutya ezt sunyin oldja meg, mint egy ninja, nehogy kiszúrjuk mi gazdik, és lopakodva, mint egy csendes gyilkos otthagyja „illatát”, és mint ha mi sem történt volna, elmegy és olyan „ugye te voltál” nézéssel tekint rád.

Van, amelyik kutya viszont az ellenkezője a gázfelhője célzott, jól hallható, a gazdija tudomására hozza, hogy igen ez a belső erő engem mozgat és neked tűrnöd kell. Ekkor felmerül bennünk gazdikban, hogy ezt tűrnöm kell? Mi lesz, ha jönnek vendégek, barátok és magyaráznom kell, hogy nem én voltam, hanem a kutyám? Egyáltalán ez így rendjén van egyáltalán?

Erre a kérdésre azért nem egyszerű válaszolni, hiszen a háttérben elég sok mozgató dolog állhat.

A bélgáz az emésztés természete folyamata. Azonban egyes, gyakrabban kis testű kutyák gáztermelése felülmúlja már a gazdik tűréshatárát, és a kutyák egészséges működését. Az emésztéssel együtt jár a gázok keletkezése, de rengeteg egyéb speciális tényező is állhat a túlzott gázosodás mögött, ami viszont nem természetes és nem normális, sőt hosszú távon súlyos betegségekhez is vezethet.

Vissza a bevitelhez, avagy mit eszik?

Egy mondás szerint az vagy, amit megeszel. Ez nem csak ránk, hanem a kutyádra is igaz. Ezért először vizsgáld meg, hogy mit eszik a kutyád. Hiszen akár ezzel gyorsan rövidre is zárhatod ezt a gázos ügyet.

  1. SZÓJA – Nem minden kutya rendelkezik olyan enzimmel, amely képes megemészteni a szóját. Így elő az étele csomagolásával és nézd meg, hogy van-e benne.
  2. GABONA – A gabona tipikusan állhat a puffadás hátterében, amely hosszú távon akár a daganatos megbetegedésekért is felelős lehet. Nézd meg, hogy a kutyád étele tartalmaz-e búzát, kukoricát, vagy rizst. Miért  gond, ha van benne rizs, hiszen a diétánál a kutyámnak rizst szoktam főzni? Valóban diétánál jót tesz a rizs, mert szénhidrátokban gazdag, de vitaminokban és fehérjékben szegény, ezért a mindennapi étrendbe való beillesztése elhízást és bőrproblémákat is okozhat (pl.: ekcéma). Valamint egyúttal felelős lehet a túlzott bélgáz termelésért.
  3. NEM kutyának való ételek – Mindannyian elcsábulunk egy nézésére, amivel kivarázsolja a kezünkből a legfinomabb falatokat, azonban a fűszeres, zsíros ételek nem a kutyád gyomrának valók, mégha annak is tűnik. Nem azért szeretné megenni, mert jót tesz neki, hanem azért, mert te is azt eszed.
  4. HABZSI-DŐZSI – avagy felfallja még a tálat is egyben. A túl gyors evés által levegő jut a gyomorba, ami szintén fokozhatja a gáztermelés. Jó megoldás a habzsolás elleni tál használata IS.

Nem túl gusztusos a végtermékről beszélni, pedig sokat elárul a kutyád egészségéről. Ha mértes, már-már elefánthoz hasonlító mennyiség jön ki, amit egyébként el sem tudsz képzelni, hogy egy ekkora kutyából, hogy jöhet ki, az nem biztató. Gondolj bele, ha sok távozik hátul, akkor mi az ami benne marad? Mi táplálja, és ad energiát, ha ennyi kijön hátul?

Pontosan jól gondolod, ha túl nagy mennyiség a bélsár, akkor nem tud mi felszívódni, azaz nem tudja megemészteni a kutyád az ételt. Így nincs ami táplálja és energiát adjon, ami egészségben tartja a kutyád szervezetét.

Mi is túlestünk ezeken a dolgokon, hiszen mi is hétköznapi gazdik vagyunk. Nekünk a GranataPet eledelek beváltak, mert

  1. nincs bennük semmilyen szója, gabona. A gabona helyett burgonya van, amely könnyen és jól emészthető a kutyám számra, megfelelő energiát biztosít, és nem okoz elhízást.
  2. Mojave Yuccat tartalmaz, amely természetes formában segíti a bélgázok megkötését, így megszűntek a kínos gázos helyzetek.
  3. igen jól hasznosul, könnyen emészthető és jó a felszívódása, így a végtermék rövid idő alatt  lecsökkent, annyira, hogy eggyel kisebb méretű kakizacsi is elegendő az összedésre.
  4. nem kell belőle sok. Meglepő, hogy mennyire kis mennyiség is elegendő, így az ára kedvezőbb.
  5. speciálisan a kutyámra szabva, mert fel van tűntetve, ha aktív életet él, vagy kevésbé aktív. Így mikor nyáron sokat mozog, akkor többet kap, de télen a punnyadós időszakban kevesebbet.
  6. teljes értékű, azaz tartalmaz olyan hasznos alapanyagokat is, mint a zöldkagyló és  a lazacolaj. Így külön már nem kell költeni a táplálék kiegészítőkre.
  7. +1 extra, gránátalma van benne, amely természetes módon védi a kutyámat a rákos daganatokkal szemben. Így biztonságban tudhatom az öreg korát is.

Bátran próbáld ki, teszteld és nézd meg, hogy mitől fognak szűnni a tűnetek. Tudd, hogy a túlzott bélgáz termelés nem normális dolog, és akár még orvosi segítségre is szükségetek lehet.

A GranataPet – nem csak egy táp, hanem egy komplex egészségmegőrző táplék.

 

 

 

(x)

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...