A cukorbetegséggel együtt lehet élni

A cukorbetegséggel együtt lehet élni

2015 DEC 06  |  Hasznos

Nem is gondolnánk, de a cukorbetegség a kutyáknál is egyre gyakrabban fordul elő. Nagyjából minden 300 egészséges kutyára jut 1 cukorbeteg. Az uszkárok, spitzek, terrierek, és tacskók vérvonal szerint eleve hajlamosak rá - mondja a Vital Kutyadiéta csapatából Dr. Mák Erzsébet.

Azonban a többieknél sem ritka, mivel a kutyát életmódjában, szokásaiban, étkezésében, mozgásában a mi emberi szokásrendünkhöz próbáljuk idomítani már évszázadok óta. És valljuk be, ez nagyon jól sikerült, így hát természetszerűleg náluk is megjelennek, az úgynevezett civilizációs betegségek: allergiák, szív- és érrendszeri panaszok, daganatos elváltozások, cukorbetegség.

A kutyák cukorbetegsége rendkívül alattomos dolog. Ha kb. 10 mmol/l fölé emelkedik a vércukorszint a betegség, akkor kezd csak tüneteket okozni, de sajnos ezek a tünetek elég nehezen észrevehetők. Egyébként a normál, éhgyomorra mért vércukorszint 4.4-6.6 mmol/l.

A tünetek:

1. sokat iszik a kutya – mivel a kutyáknak nem kell poharanként kérni vizet a gazditól, hanem egész nap ihatnak, amikor csak jól esik, a megnövekedett folyadékfogyasztást nem könnyű észrevenni

2. több vizeletürítés – ezt még a városban lakó kutyáknál sem könnyű észrevenni, pedig őket szabályos időközönként viszik sétálni a gazdik. Hát még milyen nehéz ezt a tünetet észlelni az udvaron tartott kutyáknál.

3. lassan, de biztosan fogy a testsúlya - ennek oka, hogy nincs elég inzulin, hogy a cukor a vérből a sejtekbe jusson. Tehát a sejtek éheznek és ezáltal fogynak, pedig a kutya étvágya akár fokozódhat is.

4. gyakoribb vakarózás – a bőrviszketés is a cukorbetegség tünete lehet, de mi emberek ezt hajlamosak vagyunk másra fogni, pl.: megcsípte valami, unatkozik, jól esik neki, stb. Illetve különben sem tartjuk egész nap szemmel a kutyát, hogy erre felfigyelhessünk.

A kezeletlen cukorbetegséggel el lehet élni egy darabig, de rendkívül komoly károk keletkeznek a kutya szervezetében: látás romlás, sőt akár vakság; vese erek károsodása miatti veseelégtelenség, amelybe sajnos bele is lehet halni; az idegrendszert érő károsító hatás miatt magatartás zavarok léphetnek fel, illetve a végtagokon idegi fájdalmak. Magas vércukor szint esetében a kisebb sérülések – tüskébe lépés, toklász befúródás, stb. – lényegesen nehezebben gyógyulnak, hajlamosabbak a befertőződésre.

Tehát a cukorbetegséget kezelni kell! A kezelés inzulinból és speciális diétából áll, amivel évekig jó formában tarthatjuk négylábú barátunkat. Az inzulin adagolást a kezelőorvos szabja meg, épp úgy, mint a napi bevihető szénhidrát mennyiséget.

A dietetikus, vagyis mi a Vital Kutyadiéta csapata abban tud segíteni, hogy:

· hogyan tovább, ha nem tápot akarunk adni, mert drága, megunta az állat, vagy szívesen készítünk neki valami házi finomságot,

· kiszámítjuk azt az egyénre szabott energia és tápanyag-összetételt, amely figyelembe veszi a fajtát, nemet, életkort, fizikai aktivitást,

· milyen élelmiszer a javasolt, a mértékkel javasolt és a kerülendő,

· melyek azok a szénhidrát fajták amiket fogyaszthat a kutya,

· hogyan kell elkészíteni az ételt, hogy a vércukoremelő hatás alacsony maradjon,

· az inzulinhoz igazodva mikor és mennyi táplálékot kapjon a barátunk,

· mit adhat a gazdi, ha éhes még a kutya,

· milyen jutalomfalatot kapjon társunk, ha megérdemli – és minden kutya megérdemli,

· hogyan és mit lehet előre készíteni, ha utazunk a kutyával, vagy ha másra kell bíznunk kedvencünket.

És ez csak ízelítő abból, amiért érdemes minket megkeresni, ha cukorbeteg kutya van a családban. A cukorbetegséggel együtt lehet élni, sőt mivel kötelező a diéta, ez segít, hogy tudatosan odafigyeljünk a minőségi táplálásra. Egyébként ez a gazdiknál is fontos lenne!!!

Ha segítségre van szüksége, ne habozzon megkeresni minket a következő elérhetőségeinken:

www.kutyadieta.hu

www.facebook.com/vitalkutyadieta

Tel.: +36 20/558 1393
 

Dr. Mák Erzsébet - Balogh Lívia

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Rusty és Fényes Állateledel bolt

Rusty és Fényes Állateledel bolt

Rátkai Ügyvédi Iroda

Rátkai Ügyvédi Iroda

Városfal utca kutyafuttató

Városfal utca kutyafuttató

Görög Kancsó étterem

Görög Kancsó étterem