Saját KB bal
Saját KB jobb

Ketogén diéta az epilepsziás kutyák terápiájában

A ketogén diéta egy nagyon magas zsírtartalmú, fajtának, életkornak, fizikai aktivitásnak megfelelő mennyiségű fehérje és nagyon alacsony szénhidrát összetételű étrendből álló diéta.

Tudta:

…hogy Pénteknek hívták az első epilepsziás rohamot érzékelő terápiás kutyát?

…hogy a ketogén diéta bármilyen típusú és eredetű epilepsziánál hatásos lehet kutyáknál?

…hogy a ketogén diéta bármilyen fajtájú, korú, nemű kutyánál hatásos lehet?

Azt szokták mondani, hogy utánozza az éhezést. De örömmel jelentem, ez az állítás csak részben helytálló. Igaz abból a szempontból, hogy az anyagcserét rákényszeríti a zsírokból történő energianyerésre. Ennek folyamán jelentős mennyiségű speciális anyag, ketontest képződik, így a szervezet úgynevezett ketotikus állapotba kerül.  A kutya viszont nem éhezik, vagyis nem kell éhség érzetet megélnie. Sőt, ezt a diétát imádják a kutyák, mert még élnek bennük az ősi ösztönök. A ketogén diétát akár hónapokig lehet folytatni, az éhezést azonban nem.

A rohamszám csökkenés mértéke egy 342 főt vizsgáló humán felmérésben:

A hatásosság kialakulásában nincs összefüggés sem a korral, sem a nemmel, sem a jellegzetes rohamtípussal, sőt, a kiindulási EEG-vel sem. Hatásosság esetén a diétát 1 évig kell folytatni, majd dietetikus segítségével kell visszatérni a megfelelő, az egészséges táplálkozás irányelveire épülő étrendre. Ez idő alatt várjuk, hogy az epilepszia jóindulatúvá váljon. Konkrétan csökkenjen a rohamszám, sőt akár megszűnjön, valamint a kutya viselkedésben is kedvező változások következzenek be: játszon, örüljön, jelezzen, védje a területét. Egyszóval, ismét boldog társ, kedves családtag legyen.

Ha segíteni szeretne diétával epilepsziás kedvencén, keresse fel a www.kutyadieta.hu oldalt!

Dr. Mák Erzsébet – Balogh Lívia

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...