Az idős kutya is tanítható

Tudtad-e, hogy az idős kutyák is ugyanúgy taníthatóak mint fiatalabb társaik? Szerencsére sokan vannak olyanok, akik menhelyről fogadnak örökbe idősebb kutyát, de szeretnék, ha új családtagjuk ugyanolyan életet élhetne, mint fiatalabb társai.

Mások szeretnék, ha már idős kutyájuk tanulna egy kis jó modort, megismerkedne az alapengedelmesség szabályaival. Ugyanakkor sajnos gyakori az a tévhit, hogy az idős kutya már nem képezhető… Szeretnénk ezt megcáfolni és arra bíztatni a gazdikat, hogy kutyájuk kora ellenére higgyenek benne és nyugodtan vágjanak neki a tanításnak! 

Mikortól is mondhatjuk azt, hogy kutyánk idősnek számít? Hivatalosan mikor négylábú barátunk betöltötte a hatodik életévét. Ettől még kutyánk természetesen nem öreg, de állóképessége, koncentráció képességének ideje változik, kicsivel több nyugalomra, pihenésre van szüksége.

Sokan olvashattatok már arról is biztos, hogy miként számolhatjuk ki kutyánk emberi éveknek megfelelő életkorát. Azt azonban fontos szem előtt tartani, hogy az ismert számítási képletekkel csak hozzávetőleges eredményt kaphatunk, mert a kutyák életkora nagyban függ a méretüktől (pl. a kisebb testű állatok általában tovább élnek, mint nagyobb méretű rokonaik), tartási és gondozási körülményeiktől.

Az alábbiakban segítségül összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, hogy a tanulással együtt töltött idő mind a gazdi, mind a kutya számára élvezetesen teljen. (Meglepő, hogy mennyi hasonlóság fedezhető fel egy kölyökkutya és egy idős kutya ideális képzésében.

Az első és legfontosabb, hogy érezzük át, ő már nem kölyök, megfelelő türelemmel és megértéssel álljunk hozzá, hisz nekünk embereknek is nehézkesebben megy a tanulás idősebb fejjel.

Mint a jól ismert mondásban; sok kicsi sokra megy! Mikor gyakorolunk, tanítjuk, inkább többször kevesebbet gyakoroljunk. Nem kell egy feladatsorral 10-15 percig nyüstölnünk, helyette 1-1 feladatot csak pá percig csináljunk, majd iktassunk közbe egy kis pihenést, játékot vagy rövid sétát. Ne vigyük túlzásba és a tanulás összessége ne haladja meg a max. 15-20 percet. (kortól függően)

A gyakorlások alatt végig figyeljük kutyánk viselkedését és ha azt látjuk, hogy fáradt, elveszíti a figyelmét, nem végzi akkora kedvvel a feladatokat, mint szokta, akkor ne erőltessük. Ez nem azt jelenti, hogy a kutya akarata érvényesült. Egy bizonyos kor után, már ők is fáradékonyabbak, gyakrabban van rossz napjuk, érzékenyebbek a frontokra, stb. Ilyenkor többet ártunk, ha erőszakoskodunk, mint ha hagyjuk, hogy kipihenje magát és másnap újult erővel folytatjuk a tanulást. 

A türelem mellett a legfontosabb másik kellék a sok-sok jutalom. Érdemes előre kitapasztalnunk azt is, hogy melyik az a finomság, ami igazán különleges és ízlik a kutyánknak. Ezek a falatkák legyenek puhák, könnyen nyelhetőek (virsli, párizsi, sajt, esetleg akár ezek váltogatása vagy bármi, ami „lázba” hozza). Vannak olyan kutyák is, akik számára az igazi jutalom egy kedvenc játék vagy egy nagy simogatás a gazditól! Ne legyünk bátortalanok, próbálkozzunk és figyeljük meg, kutyánk mitől válik igazán lelkessé!

Mutassunk példát kedvencünknek és legyünk mi is nagyon lelkesek a gyakorlások alatt. Nem baj, ha a szomszéd furcsán néz ránk, nyugodtan beszéljünk hozzá magas hangon, bíztassuk, hívjuk játszani úgy, ahogyan egy másik kutya tenné. 

Amikor valamilyen feladatot, trükköt szeretnénk tanítani nagyon fontos, hogy kerüljük a testi ráhatást és inkább vezessük rá kutyánkat arra, hogy mit is várunk el tőle. Ahelyett, hogy egy ültetésnél például felhúznánk a pórázt miközben lenyomjuk a fenekét, helyette vezessük orrát felfelé egy jutalomfalattal és amikor a kutya feneke a földet éri, abban a pillanatban dicsérjük meg. Kutyánk így lelkesebben és hamarabb fog tanulni, mintha a gyakorlást kellemetlen élménnyel kötné össze.

Ha valamilyen feladattal elakadunk, akkor se adjuk fel! Hagyjuk, hogy a friss gyakorlás egy kicsit leülepedjen és kicsit később vegyük újra elő az adott feladatot. 

Mindenképpen tartsuk szem előtt, ha idő társunk valamilyen betegségben szenved. Semmi olyan feladatot, gyakorlatot ne várjunk el tőle, ami számára megerőltető vagy fájdalmas lehet. 

Sok esetben segítheti a tanulást, ha nem egyedül, hanem párban gyakorlunk egy fiatalabb kutya-gazdi párossal. Az idősebb kutyák sokszor felveszik a fiatalabbak ritmusát és lelkesebbé válnak a közelükben. Ez elősegítheti a tanulás folyamatát is!

Mindig valamilyen pozitív élménnyel zárjuk a gyakorlást. Lehet ez a legegyszerűbb feladat is, vagy egy olyan, amiről tudjuk, hogy szívesen csinálja kutyusunk. Így a következő alkalommal is lelkesen fog belevágni a tanulásba.

Egy kutyaiskola sokat segíthet nemcsak abban, hogy elsajátítsuk a különféle feladatok oktatási módját, de abban is, hogy kedvencünk más kutyák között tanulhasson, játszhasson és így is megfiatalodjon kicsit. Sok iskolában léteznek kedvezmények is az idősebb kutyák részére. 

Összességében mindegy, hogy mit szeretnénk megtanítani kedvencünknek, a legfontosabb dolog, hogy az együtt töltött idő mind a gazdinak, mind négylábú barátunknak örömöt jelentsen!

Forrás: Akela Kutyaiskola

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...