A kutyáknak is szüksége van természetes vitaminokra

A kutyák hívei a változatosságnak és a megszokásnak is. Étkezési szokásaikra szintén ez a kettősség jellemző. Azonban nem  mindegy mit esznek meg kutyáink, még akkor sem, ha azok az élelmiszerek, gyümölcsök az emberek számára egészségesek.

Sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy a kutyának olyan ételeket adjunk, amiket mi, emberek is elfogyasztunk. A gyümölcsök is ebbe a kategóriába tartoznak. A kutyák étrendje teljesen más, mint az embereké. Persze sok olyan tápanyagot tartalmazó étel létezik, ami az eb és a gazdi számára egyaránt egészséges. Például mindkettőjüknek nagy szükségük van proteinekre, ezért is nem ártanak a kutyának sem a különféle zöldségek és gyümölcsök. Az ő szervezetének tulajdonképpen nem hiányoznak a gyümölcsök, mégis akadnak olyan gyümölcsfélék, amelyek kimondottam pozitív hatással vannak az egészségére és a bundájára. A gyümölcsökben található vitaminok a kutya egészségét is erősítik, nemcsak a miénket.

Vannak olyan gyümölcsök, amiket még az állatorvosok is ajánlanak. Ilyen az alma, ami karotint és pektint tartalmaz. Olyan nélkülözhetetlen vitaminok is megtalálhatók benne, mint a béta-karotin, a C-vitamin és a B-vitaminok. A kutyus minden mennyiségben eheti. Hámozzuk meg, a magokat és a magházat feltétlenül távolítsuk el!

A körte is rendkívül rostos gyümölcs, amiből szintén nyugodtan adhatunk neki. Itt szintén a „minden mennyiségben” elv érvényes, valamint ugyanazok a „szabályok”: meghámozni, magtalanítani. A körte segít a vastagbél működésében és káliumot is tartalmaz, ami ugyancsak hasznára válik a kutya egészségének. A körte magas C-vitamin tartalmáról is közismert.

A narancs hozzásegít a kutya ellenálló képességének növeléséhez. Szintén ehet belőle annyit, amennyit jónak látunk, bár nem igazán rágják meg, szóval célratörőbb, ha összepasszírozzuk, vagy épp kifacsarjuk, és víz helyett kapja meg. A narancs is olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek rendkívül jó hatással vannak a kutyus szervezetére.

Rengeteg olyan gyümölcs is van, amely kisebb mennyiségben nem árt. Az ilyen gyümölcsöket csak csemege gyanánt adjuk. Például a banánt, amit érdemes apró darabokra szétszedni, vagy össze is passzírozhatjuk nekik. Azért ajánlják csak jutalomfalatként, mert magas a tápanyag tartalma, és nem kiegészítő tápláléknak fogadná be a kutyus gyomra, hanem teljesen eltelítené.

Az eper, a málna, fekete áfonya csak jutalomfalatként adható. A sok mag miatt, ha egyszerre ennének meg belőle nagyobb mennyiséget, a gyomruk és az emésztőrendszerük kikészülne, és fájna a hasuk. Kis mennyiségben, azaz egy-két darab, apróbbra összenyomva, nyugodt szívvel adható.

A diót, mogyorót lehet adni, szintén jutalomfalatként, a cseresznyét ugyancsak, de csupán kis mennyiségben, és természetesen magozva.


Fotó: gépnarancs.hu

Görögdinnyéből akármennyit adhatunk. Az édest imádó kutyák szeretni fogják, hiszen cukor és víz. Persze azért nem árt jól meggondolni, mert a dolog igencsak időigényes. Bizony négylábú kedvencünk – akárcsak egy kisgyerek – csak úgy eheti meg a görögdinnyét, ha előbb kimagozzuk a gyümölcsöt. Nem kevés türelem kell hozzá. Volt egy tacsink, aki hat hetes korától volt családtag és együtt nőtt föl a gyerekeimmel. Imádta a görögdinnyét. Senkinek sem kívánom azt az „időtöltést”, amíg kimagoztam nekik dinnyét, miközben ott tolongott a két gyerek meg a kutya, a dinnyére várva, engem sürgetve. Jól érzékelhető okok miatt, mindhárman egyszerre kapták meg a csemegét.

A kutyáknak általában nem kell külön C-vitamin, mert a szervezetük előállítja. Azonban bizonyos kutatási adatok szerint előfordulhat, hogy a C-vitamin szintézis nem kielégítő néhány alacsony fehérjetartalmú diétán élő kutyánál, és vannak olyan egyedek, akik nem képesek C vitamint előállítani, ezért a táplálékkal kell megkapniuk.

Természetesen szükségük van ásványi anyagokra. A kalcium például megtalálható a mandulában, a fekete retekben, a karalábé levelében, a szárított fügében, az uborkában, az érett babban, a citromban, a mandarinban, a póréban, a salátában, a karfiolban, az endíviában, a zellerben, vagy a földi mogyoróban. Megfelelő kalcium/foszfát arányú többek között az érett borsó, a lencse, a ribizli, a bimbós kel, a karalábé, a datolya, a banán. Vastartalma miatt lehet adni a kutyusnak – ha megeszi – spenótot is.

Hasznosak a nyers vagy főtt zöldségek aprítva, reszelve, például a sárgarépa vagy a karfiol.

Ezeket az élelmiszereket azonban nam ajánlott, némelyiket TILOS a kutyának adni.

Az optimális egészségi állapot eléréséhez az állatok esetében is rendkívül fontos a megfelelő táplálkozás. Háziasított kedvenceink azonban lassan nem is álmodozhatnak erről, hiszen rohanó világunkban – csakúgy, mint gazdájuk – többnyire mesterségesen előállított, tartósított táplálékon élnek. Az sem ritka, hogy soha életükben nem fogyasztanak friss ételt, s ez veszélyeket hordoz magában.

Számos vizsgálat azt bizonyítja, hogy a nyers ételekkel táplált kedvencekben jóval kevesebb az élősködő, egészségesebb és erősebb a fogazatuk, illetve a fogínyük, fényesebb a szőrzetük, üdébb a leheletük, valamint kellemesebb a testszaguk. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy a kutyáknak a kizárólag húsos étrend nem biztosítja a megfelelő fizikai és lelki egyensúlyt! Valamikor régen a csontok ropogtatása, a húsok marcangolása mellett ezek az állatok a természetes környezetükben talált növények terméseitől, leveleitől váltak erősekké, életképesekké.

A kutyák táplálékának körülbelül 60-70 százaléka húsból és csontból álljon. Kettő-négy naponta kínálhatjuk őket csirkebelsőséggel, májjal, szívvel, aprólékkal, két-három hetente pedig tojássárgájával. A friss kecske- vagy tehéntej kizárólag a kölykök számára szolgálhat táplálékul, felnőtt kutyáknak egyáltalán nem létszükséglet, legfeljebb néha egy kevés sima joghurt vagy tejföl formájában kapjanak tejterméket. A zöldségek, a gyümölcsök és a csírák a napi eledelüknek akár 30-40 százalékát is kitehetik. A vagdaltként vagy magukban tálalt nyers zöldségek (répa, zeller, csicsóka, karfiol, brokkoli, cukkini, petrezselyem, cékla, tarackbúza), valamint a tápanyagban gazdag, csíráztatott magvak, no és a gyümölcsök még aszalva is egészségesek. A kutyák többnyire imádják a gazdi által is kedvelt „nassokat”, diót, olajos magvakat, amelyek darálva az ételükhöz adagolhatók. A friss vagy szárított kókuszreszelék pedig jutalom számukra.


Fotó: gépnarancs.hu

 

Amennyiben ideje és lehetősége engedi, mindennap főzzön friss ételt kedvencének, vagy tárolja adagonként, lefagyasztva. A nyers zöldséget, magvakat turmixoljuk, vagy enyhe párolás után törjük össze, keverjük a húshoz.

Tulajdonképpen a kutyák hívei a változatosságnak és a megszokásnak is. Étkezési szokásaikra szintén ez a kettősség jellemző: a gazdi tányérjáról, az asztalról bármit örömmel megennének, ugyanakkor táljukban a megszokott időben a megszokott táplálékot szeretik látni. Éppen ezért minél korábban érdemes hozzászoktatni a különféle ételekhez, illetve ha erről már lekéstünk, akkor fokozatosan kell az új ízekkel megismerkedniük.

Körmendi Zsuzsa
(gépnarancs.hu)

 

 

További cikkek a témában

Jótékony hozzávaló a kutyaétrend összeállításához: almaecet

A nyírfacukor majdnem megölte a vizslát

10 veszélyes étel, amit ne etess meg a kutyáddal

Mire figyeljünk oda kutyaeledel vásárlásakor?

Nyers étrend – de hogyan?

Házi készítésű kutyakeksz – az egészséges és spórolós jutalmazás 

 

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...