Saját KB bal
Saját KB jobb

Általában a porckopásról

Sajnos sok kutyánál jelent kisebb vagy nagyobb fokú problémát a porckopás. Ismerkedjünk meg ezzel a problémával, megelőzési és kezelési lehetőségekkel.

Az egészséges porcszövetben – a szövet növekedési szakaszának lezárulta után –  a porc le- és felépülése egyensúlyban van. Az ízületi porcok állapotát ettől kezdve a porcsejtek által termelt sejtközi állomány minősége és mennyisége, azon belül pedig víztartalma határozza meg. Ha ugyanis a porcszövet sejtközi állományában csökken a vízmegkötésre képes proteoglikánok (glükózamin és kondroitin) mennyisége, a porc veszít víztartalmából, rugalmassága csökken, sérülékenyebb lesz. A rugalmatlan porc terhelés hatására mikrosérüléseket szenved, ami további leépülési folyamatokat indíthat be.

A pusztulásos porckopás közvetlen oka nem pontosan ismert, de tény, hogy ilyenkor a porcanyagcsere felborul, és a lebontó folyamatok irányába tolódik el. A gyulladást kiváltó fehérjék, ún. citokinek is kulcsfontosságú szerepet tölthetnek be a porc roncsolódásához vezető folyamatban. Hatásukra több képződik a porc emésztését végző anyagokból, például a kollagenázokból.

Az ízületek működését segíti, ha az ízületi folyadék kellően viszkózus, sűrűn folyó, zselészerű, így tudja megvédeni a porcfelszíneket attól, hogy egymáshoz érve sérüljenek. Az ízületek védelmében tehát ennek egészséges összetételét is célszerű helyreállítani.

A porckopás akár az összes ízületünket megtámadhatja, mégis a csípő-, térd, váll- és bokaízületek szoktak leginkább problémát jelenteni. Mikor a kopás elkezdődik, rendszerint még nincs tünete. A legjellemzőbb tünet, hogy kedvencünk óvatosabban indul el, nem terhel a végtagjára. A mozgásszervi panaszok megelőzése és kezelése egyaránt lehetséges némi odafigyeléssel, de ha már kialakult, hosszadalmas és nyűgös dolog javítani a kialakult állapoton.

Porcvédő anyagok

A porcok egészsége érdekében egyre több porcvédő anyagot igyekszünk bevetni. Közéjük tartoznak a porcszövet sejtközi állományának fontos építőkövei, a glükózamin- és a kondroitin-szulfát, melyek idős korban sajnos nem mindig állnak elegendő mennyiségben rendelkezésre. Ezek pótlása kulcsfontosságú lehet a megelőzésben és gyógyításban egyaránt.

Glükózamin-szulfát

A glükózamin glükózból és a glutamin nevű aminosavból épül fel, a vízmegkötő glükózaminoglikán előanyaga, az egészséges porc megőrzésének egyik kulcsfontosságú anyaga.

A glükózamin ezen kívül gátolja a porcot bontó enzimek, például a hialuronidáz működését, ezáltal képes megállítani, illetve lassítani a porcpusztulás folyamatát. További hatása, hogy javítja az ízületi folyadék viszkozitási tulajdonságait is. Glükózamin-szulfát, glükózamin-hidroklorid, N-acetil-glükózamin formájában adagolják. Leggyorsabban felszívódó formája a glükózamin-szulfát. Szájon át adagolva a bejuttatott hatóanyag 90%-a szívódik fel a bélrendszeren keresztül, melynek mintegy 25-26%-a hasznosul ténylegesen, s ennek egy része az ízületi folyadékba is kiválasztódik. A glükózamin-szulfátoknak a klasszikus gyulladásgátló gyógyszerekhez hasonló hatása is van. A kondroitin-szulfáttal együtt a kollagén rostokat erősíti.

Kondroitin-szulfát

A kondroitin a legnagyobb mennyiségben jelenlévő glükózaminoglikán, és a porc vízmegkötő-képességéért, rugalmasságáért felelős. A kondroitin legjellemzőbb tulajdonsága, hogy még a glükózaminoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet. A porcszövetek leépülésekor kimutathatóan csökken a porcban a kondroitin mennyisége és a porc víztartalma.

A kondroitin-szulfát fokozza a porcsejtek proteoglikán és kollagén szintézisét, segíti a porc rugalmasságának helyreállítását. A porcot bontó enzimek inaktiválásában is részt vesz, ezáltal gátolja a porcpusztulást, valamint gyulladásgátló hatású. Az ízületekben növeli a hialuronsav-szintet, emeli az ízületi folyadék viszkozitását. Hatása nem azonnal érzékelhető, rendszeres szedéssel 2-3 hét múlva várhatunk hatást. Az elért eredmény azonban a szedés után is hosszú ideig megmarad.

A kondroitin rendszerint marha, sertés, netán cápaporcból készül. Szájon át adva a kondroitin-szulfát egy része felszívódik, és az ízületi folyadékba is bekerül.

Egységben az erő

A glükózamin- és a kondroitin-szulfát, főként pedig a kettő kombinációja, hatékony szerek az ízületi kopás kezelésében, mivel egymás hatását erősítik: a mozgásképesség jelentősen javul, és enyhe és középsúlyos ízületi kopások esetén annyira csökkentik a gyulladásos fájdalmat, mint a korábban alkalmazott, hatékony gyulladásgátlók.

Szájon át bevéve porcépítő hatás nem mutatható ki, de gyulladásgátlóként és a kopás lassítójaként, a porc felületét védő anyagként hosszú távon jól beváltak.

A hialuronsav és társai

A hialuronsav természetesen is előfordul az ízületekben. Átjutva az ízületi tok belső hámján, sűríti az ízületi folyadékot, és részt vesz a porcszövet táplálásában.

A hialuronsav és a hozzá hasonló anyagok gyorsan képesek felvenni, megkötni, és leadni a vizet. Ezáltal az ízületi folyadék viszkozitását, súrlódást csökkentő képességét befolyásolják, végső soron pedig a porcokat védik. Gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásukat is megfigyelték. Nátrium-hialuronát formájában adagolják, ez is képes átjutni az ízületi tok belső hámján. A hialuronsav közvetlenül az ízületbe injekciózva megakadályozza a további kopást, fájdalomcsillapító, mozgásjavító hatású, serkenti az ízületekben a szervezet saját hialuronsav-termelését.

A porcvédő anyagok hatékonyságáról eltérő vélemények vannak. Annyi bizonyos, hogy segítenek megőrizni az ízületek működőképességét, mi több, közvetetten fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatásúak. A porcok védelmére int, hogy a porckopásos folyamatok jelenlegi tudásunk szerint nem fordíthatók vissza!

További információt a kutyaegészség.hu oldalon olvashattok.

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...