Szívférgesség. Az orvos válaszol

Szívférgesség. Az orvos válaszol

2015 MÁJ 25  |  Hasznos

Sajnos egyre aktuálisabb téma a szívférgesség a kutyáknál. A szúnyogok által terjesztett betegség komoly problémákat okozhat a kutyáknak, legrosszabb esetben akár halált is. Nemrégiben indított egy Facebook oldalt Dr. Laczkó Tímea állatorvos, akinek célja megismertetni az állattartókkal a szívférgességet, felvilágosítani mindenkit a betegségről, annak terjedéséről, tüneteiről, lefolyásáról, kezeléséről, megelőzésről - egyszóval mindenről, ami ezzel kapcsolatos. 

Az oldalról gyűjtöttük össze az alábbi nagyon fontos tudnivalókat:

Ismerd meg ellenségedet! - 1. fejezet

A szívféreg ( alias Dirofilaria immitis) egy karcsú, fehér, kb. 12-30 cm hosszú féreg,ami a fonálférgek közé tartozik. Két alakja van, lárvaalak és a felnőtt féreg (nőstények és hímek lehetnek). Vérplazmával táplálkoznak. A kifejlett példányok a jobb szívfélben, a tüdőartériában, hátsó üres vénában és az ehhez kapcsolódó erekben fordulnak elő, míg a fiatal alakok más szervekben is (szem, központi idegrendszer) megjelenhetnek. Az első képen a felnőtt férgek láthatóak, míg a második képen egy vérkenetben felfedezhető lárvaalak, az ún. mikrofilaria látható a vörösvérsejtek között.

  

Ismerd meg ellenségeidet! – 2. fejezet

A szívférgek ún. köztigazdái a különféle szúnyogok ( Anopheles, Culex, Aedes, Mansonia-fajok).Feladatuk a betegség terjesztése azáltal, hogy a fertőzött állatból vért szívnak, majd bennük a lárvák kb. 2 hétig tovább fejlődnek, átalakulnak. Az ezt követő következő vérszívással juttatják be a lárvákat az állat szervezetébe és fertőzik meg. A betegség megelőzése szempontjából tehát kulcsfontosságú a szúnyogok elleni védekezés, illetve a bejutott, de még lárvaalakban lévő férgek elpusztítása

A fertőzöttség sokszor és akár sokáig tünetmentes maradhat. A fertőzött kutyán nem látszik semmi különös, azonban ez idő alatt fertőzheti a társait. Ezért is nagy jelentőségűek a szűrővizsgálatok a fertőzöttség kimutatására. A tünetek között a fáradékonyság, bágyadtság, fokozatos lesoványodás, köhögés,előrehaladottabb állapotban pedig a végtagok vizenyője és a hasvízkór szerepel. Sajnos a betegség akár minden előjel nélküli hirtelen elhulláshoz is vezethet. Bármelyiket fent említett tünet esetén érdemes tesztet végezni a betegség kizárása vagy megerősítése végett.

Tesztem, tesztem, mondd meg nékem......

A szűrővizsgálatok jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni! Minden kutyánál érdemes első lépésként egy gyorstesztet (ELISA -teszt) végeztetni a betegséggel kapcsolatban. Mint a nevéből is adódik, gyors eredménnyel jár, így hamar fény derülhet egy esetleges problémára (jobbak a kezelési esélyek is). Ugyanakkor a negatív teszt eredménye megnyugvást hoz a gazdiknak és attól fogva már csak a védelemre kell koncentrálni. Érdeklődj állatorvosodnál a lehetőségről!

Szerencsés esetek

A megelőzés, illetve a szűrővizsgálat tehát kiemelt fontosságú. A Westie Rescue Hungary Fajtamentő Egyesület vezetője, Hatvani Viktória számolt be nekünk Dominikról, aki szívférgességben szenvedett, de túl van a kezelésen, sikerült megmenteni és ma már a vidám westiek életét éli.


Dominik, a szívférgességből gyógyult kutya

 

Kérdésed van a szívférgességgel kapcsolatban? 

Írj a [email protected] e-mail címre vagy a Facebook oldalra. Minden kérdésedre választ kapsz.


Dr. Laczkó Tímea
 

 

Ezt olvastad már?

További cikkek a témában:

Egyre több a szívférges kutya

Szívféregtől féltik kutyáikat a gazdik Szegeden

Szívférgesség - csak egyszerűen - VIDEÓ

Hasznos cikkek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Hello Event BTL Ügynökség

Hello Event BTL Ügynökség

Pláne Badacsony borterasz

Pláne Badacsony borterasz

Rottenbiller park kutyafuttató

Rottenbiller park kutyafuttató

ENSI Kft.

ENSI Kft.