Vegyszerek nélkül a kullancs ellen

A természet egy paradicsom – sajnos számos parazita számára is, akik kedvenceinket csípésekkel gyötrik. A klímaváltozással nem csak veszélyesebbek és agresszívebbek, mint valaha, hanem egyre ellenállóbbak is a hagyományos védőanyagokkal szemben. Így fontos szerepet játszik a természetesen hatékony védelem, mely kíméletes módon segít.

Sajnos egyre több kullanccsal is van dolgunk, ami a klímaváltozásnak is köszönhető, mivel enyhébb időben még a mediterrán fajták is kényelmesen elélnek köztünk. Új életteret nyernek azáltal is, hogy a mezőgazdasági termőterületek, így a rovarirtás mennyisége is csökken. Még a város közepén is találkozhatunk kullanccsal. Több helyen már számos egzotikus betegséget regisztráltak, melyeket a különféle kullancsfajták terjesztenek, néhányuk még télen is támad. A barna kutyakullancs pedig a lakóterületen belül is meg tud élni, így menhelyeken és fűtött kennelekben is veszélyes lakótárs lesz belőle.

A legjobb receptet mindig a természet kínálja: a geraniol egy növényi eredetű alkohol, amely magától elűzi a bolhákat és a kullancsokat, mielőtt azok ártanának kedvencünknek… Hatékony, de teljesen ártalmatlan formában tartja távol az olyan élősködőket, mint a bolha vagy a kullancs. Hordozóolajba ágyazva a különleges molekula-struktúrájának köszönhetően nem szívódik fel a bőrben, így nem kerül a véráramba vagy a nyirokkeringésbe.

Például a Naturavetal által kifejlesztett Protectopet „Drop on“-ban találjátok meg, mely vékony, olajos filmrétegként magától oszlik el a bőrön és a szőrzet között. A természetes geraniol illóolaj fizikailag tönkreteszi az élősködők kitinpáncélját, és beragasztja légzőszerveiket, vagy folyamatosan párologva már annyira megzavarja őket, hogy meg sem támadják az állatot. A rendeltetésszerű használat során kedvencünket nem veszélyezteti: az élősködőktől anélkül szabadulunk meg, hogy kutyánk, vagy cicánk egészségét bármennyire is kockáztatnánk. Még fiatal, vemhes vagy betegségből lábadozó állatok számára is valódi megoldást jelent.


Fotó: prevention.com

 

A megelőzés egyre fontosabb: legjobb, ha nem is hagyjuk, hogy a bolha, vagy kullancs támadni tudjon, ezért a megelőzéshez egy olyan hatékony szer használatát ajánljuk, mint a geraniol. A megfelelő védelem érdekében használja egész évben és főleg rizikós helyzetek előtt, és ismételje 3 hetes szünetekkel. A bundára csepegtetve úgy működik, mint egy láthatatlan szúnyogháló. Először három hét után veszít hatékonyságából a bőr hámlása miatt, és ekkor kell újra felvinni a bundára. Gyakori úszás és fürdés során gyakrabban is lehet ismételni.

Ha szeretne még többet megtudni a kutyák és macskák biológiai igényeinek megfelelő állateledelekről, a www.naturavetal.hu oldalon további értékes tippeket, információkat talál a természetes alapú etetéssel és ápolással kapcsolatban. Egyéni étrenddel kapcsolatban az [email protected] címen lehet tanácsot kérni.


Fotó: Naturavetal

 

Kullancsveszély – ezek a legfertőzöttebb területek

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...