Figyelem! A kutyák számára ezek veszélyesek lehetnek

Figyelem! A kutyák számára ezek veszélyesek lehetnek

2015 MÁR 09  |  Hasznos

Az ember által használt gyógyszerek több háziállatot betegítettek meg az Egyesült Államokban tavaly, mint bármely más mérgező anyag. Az esetek többsége a gazdák figyelmetlenségéből és gondatlanságából ered, ezért a nagyobb odafigyelés érdekében az állatokkal való kegyetlen bánásmód megelőzéséért küzdő országos szervezet, az ASPCA minden évben tízes listát készít a háziállatokra legmérgezőbb hatással bíró anyagokról - írja a betegszoba.hu.

A rangsor első helyére az utóbbi két évhez hasonlóan idén is az emberi gyógyszerek kerültek, és csak utánuk következnek a különböző háztartási mérgek, majd az ártalmatlannak tűnő csokoládék és növények.

A feketelista élén a recept nélkül kapható ibuprofen és acetaminofen hatóanyagú készítmények, az antidepresszánsok és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezelésére felírt gyógyszerek állnak, vagyis az esetek többségében ezekkel kerülnek kapcsolatba a háziállatok.

A kaliforniai Groveland városában élő Janet Hardie jól tudja, mi történik, ha az embereknek szánt gyógyszerek rossz gyomorban landolnak. Még januárban inkontinencia elleni tablettákat vásárolt magának, amelyeket hazaérve a nappalijában álló széke melletti asztalkára helyezett. Nem sokkal később arra lett figyelmes, hogy Priscilla nevű kutyája, egy egyéves Lhasa apso a földön dézsmálta a pirulákat. ”Hármat evett meg belőlük, legalábbis én ennyi hiányzó tablettát számoltam össze” - idézte fel a történet. 

Hardie és szomszédja azonnal tárcsázta az ASCPA Illinois állambeli - urbanai - forródrótját. A vonal másik végén jelentkező állatorvos utasításainak megfelelően először megmérték az állat súlyát, tanulmányozták a gyógyszer alkalmazási előírásait, majd megetették a kutyát egy fél szelet fehér kenyérrel, végül két teáskanál fertőtlenítő hatású hidrogén-peroxidot adtak neki. Az állatot ezután folyamatos mozgásban tartották, hogy felkeveredjen a gyomra, és negyed órán belül megszabadulhasson a lenyelt tablettáktól. ”Majdnem egy órán keresztül beszéltünk az orvossal, aki olyan pontos eligazítást adott, mintha tényleg jelen lett volna” - mesélte az asszony a szerencsésen alakult eset végét.

A cikk tovább, teljes terjedelmében a betegszoba.hu oldalán olvasható.

További cikkek a témában:

Mire figyeljünk oda kutyaeledel vásárlásakor?

Nyers étrend - de hogyan? 

Nem minden kutya ehet csontot

10 veszélyes étel, amit ne etess meg a kutyáddal

A nyírfacukor megöli a kutyát

Alternatívák a kutyák táplálásában

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Impact Hub Budapest

Impact Hub Budapest

Delanta Panzió

Delanta Panzió

Dunasziget - Szigetköz

Dunasziget - Szigetköz

CAKÓ Showroom

CAKÓ Showroom