A kutya fürdetése

A kutya fürdetése

2015 MÁR 03  |  Hasznos

Tudtad, hogy a fürdetés a legegyszerűbbnek tűnő folyamat, mégis nagy gondosságot igényel? A kutyák fürdetésével kapcsolatban többféle vélemény ismert. Van, akik szerint nem kell fürdetni a kutyákat, van akik szerint hetente egyszer esedékes, még mások szerint havonta egyszer bőven elég.

Erről persze nem lehet általánosságban beszélni, hiszen a kutyák szőre különbözik, így a fürdetés is több tényezőtől függ. Rendszeressége függ a fajtától, szőrtípustól, attól, hogy lakásban vagy kertben tartjuk-e, hobby vagy kiállítási kutyáról van-e szó, stb.

A fürdetést megelőzően - ha a szőrzettípus úgy kívánja – fésüljük át kedvencünk szőrét és távolítsuk el az esetleges csomókat. A fésülés és bontás célja a teljes csomómentesség, az elhalt szőrök eltávolítása és az aljszőrzet fellazítása. Csak kibontott szőrt szabad fürdetni, hiszen a csomókból sem a kosz, sem a sampon nem mosható ki teljesen.

Nagyon fontos a samponválasztás, hiszen a kutyák szőre fajtaspecifikus és lehet, hogy még fajtán belül is más-más típusú samponnal érhetjük el ugyan azt a hatást. Csak kutyák számára készített terméket használjunk, melyet langyos vízzel, a gyártó cég által megadott hígításban készítsünk el. Megtalálhatjuk kedvencünk számára a legmegfelelőbbet, hiszen óriási választékban kaphatók különböző hypoallergén, mélytisztító, fehérítő, színélénkítő, bolhairtó, kölyök, volumen növelő, lágy - dupla vagy kemény szőrre való – és még sorolhatnám – samponok.

Fürdetésnél a víz hőmérséklete ne legyen forró, inkább langyos, 30-35ºC körüli. Ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön a szemekbe és a fülekbe víz vagy sampon. A samponos kezelés után használjunk szőrtípusnak megfelelő kondícionálót, mely táplálja, regenerálja, fényessé és könnyen fésülhetővé teszi a szőrzetet.

Fürdést követően törölközővel felitatjuk a felesleges víz nagy részét, majd hagyjuk, hogy kedvencünk akár többször is megrázza magát. Szárításhoz a kutyakozmetikusok nagy része csapatót és hajszárítót használ, így megrövidítve a száradási időt. Mindenképp ügyeljünk a teljes száradásra.


Petromán Krisztina
kisállat kozmetikus

Forrás: Akela Kutyaiskola

 

 

 

(kutyabarát.hu)

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Dear Budapest Gastrobar

Dear Budapest Gastrobar

Budagyöngye Bevásárlóközpont

Budagyöngye Bevásárlóközpont

Hatvany Lajos utca kutyafuttató

Hatvany Lajos utca kutyafuttató

Kaposvári Camelot KSE Kutyaiskola

Kaposvári Camelot KSE Kutyaiskola