Kabátot kutyára?

Kevés annyira természetellenes dolog van ezen a világon, mint a kutyák felöltöztetése – állítják amerikai kutatók. A szakemberek szerint a kutyakabáttal nem az a legnagyobb baj, hogy közröhej tárgyává tesszük a kedvencünket.

Sokan úgy tekintenek a kutyájukra, mintha azok is emberi tulajdonságokkal rendelkeznének – csakhogy ez nem így van. A kutyák kognitív funkcióit kutató Alexandra Horowitz Inside of a dog című könyvében kifejti, mennyit árthatunk a kutyánknak, ha antropomorf tulajdonságokkal ruházzuk fel – olvasható a vs.hu oldalon.

A New York-i Barnard egyetem kutatója szerint meg kell értenünk, hogy a kutyák mit miért csinálnak, különben olyan félreértésekbe keveredünk, mint az esőkabát esetében. Az ember azt látja, hogy a kutyája nem akar kimenni az esőbe, ami magunkból kiindulva teljesen érthető. Ám, amikor ráadnak egy esőkabátot, akkor a kutya máris hajlandó a gazdájával tartani akár a legnagyobb viharba is. Csakhogy ez nem abból a számunkra logikus okból történik, miszerint így kevésbe ázik meg.
 
„A kutyáknak már van egy kabátjuk, és egy kabát bőven elég. A ráadott esőkabát viszont nyomja az állat hátát, hasát, sőt, akár a fejét is” – írja Horowitz, és hozzáteszi, hogy a kutyák csak akkor éreznek nyomást ezeken a testrészeiken mikor egy másik kutya föléjük kerekedik, és kinyilvánítja a dominanciáját. A kutyánk tehát nem azért jön velünk az esőbe, mert jól érzi magát a divatos új kabátjában, hanem mert megtörtük az akaratát.
 
Egy másik dominanciánkat kifejező eszköz, a sokszor tényleg elkerülhetetlen szájkosár. A falka alfahímje az alárendeltjeit gyakran a pofájuknál fogva szögezi a földhöz, ezért a szájkosár ösztönösen azt az érzést kelti egy kutyában, hogy a falkavezér a hatalmát érezteti felette. Nem véletlen, hogy a kutyák olyan elárvultan tudnak szájkosárban kinézni, ilyenkor valóban megalázva érzik magukat.

 

 

(kutyabarát.hu)

 

 

Forrás: vs.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...