Miért forgolódnak, pörögnek a kutyák?

Miért forgolódnak, pörögnek a kutyák?

2014 DEC 09  |  Hasznos

Megfigyelte már, hogy a kutyák néha még álmukból is felpattannak, hogy körözzenek egyet-kettőt, majd újra elhelyezkednek a fekvőhelyükön? Szórakoztató látvány, amikor a saját tengelyük körül forognak, de ezzel nemcsak izgatottságukat vagy játékos kedvüket fejezik ki. Hol a farkukat veszik üldözőbe, hogy viszkető hátsójukat rágcsálják, hol kis- és nagydolgukat készülnek elvégezni, de az is lehet, hogy “megkergültek”. A dykn.com összegyűjtötte azokat az okokat, amik erre a fura szokásra ösztönzik a kutyákat - olvasható a dívány.hu-n

Fészkelődés

Lehet, hogy az ön kedvence egy nagy, puha és kényelmes ágyban alszik, de a háziállatok ősei nem voltak így elkényeztetve: a szabad ég alatt, az anyatermészetnek kiszolgáltatva aludtak a földön. A vadon élő kutyák lefekvéshez készülődve azért topogtak körbe-körbe, hogy elsimítsák maguk alatt a gyepet, vagy egy egyenletes fekvőhelyet tapossanak ki maguknak a nagy hóban. Ezt az ősi “rituálét” ismételgetik ma az ebek akkor, amikor "megágyaznak".

Időjárás

Sapka, sál, nagykabát, esernyő, napellenző, légkondicionáló- és fűtésrendszer... az embernek könnyebb dolga van, ha a kellemetlen időjárással kell megküzdenie. A kutyák viszont csak egyféle módon tudnak védekezni a hideg és a meleg ellen: egy kis gödröt kaparnak maguknak, hogy a föld hűvöse lehűtse testüket, vagy hogy összekuporodva felmelegítsék magukat. Ez történik akkor is, amikor befészkelnek a gazda ágyába és kuckót túrnak maguknak a paplanba, mielőtt letelepednének.

Önvédelem

A kényelem mellett a biztonságuk érdekében is muszáj annyit fészkelődniük a szabadon élő állatoknak. A fű lelapításával, a hótúrással vagy a gödör ásásával a kutyák egyben a környezetükben élő veszélyes állatoknak vagy más ebeknek is jelzik, hogy tartsák távol magukat a kijelölt területüktől.

Boldogság vagy betegség

Kutyája tűkön ülve várja otthon, és mikor végre betoppan az ajtón, körbe-körbe ugrálva, farkcsóválva jelzi, mennyire örül a gazdinak. Ismerős? Ez is egy természetes reakció, amivel az ebek kimutatják izgatottságukat. Egyes fajtákra jellemzőbb ez a viselkedés, mint másokra; a németjuhászok például gyakrabban köröznek, de ha a kutyája állandóan ezt csinálja, akkor valószínűleg kényszermozgás betegségben szenved.

A fenekében hordja az iránytűjét

Sok más emlőshöz hasonlóan a kutyák is érzekenyek a Föld mágneses terére, és ez az oka annak, hogy csak egy bizonyos irányban és pozitúrában hajlandóak könnyíteni magukon – állítják azok a cseh kutatók, akik két éven át vizsgálták hetven, más-más tenyészetből származó eb ürítési szokásait. A Frontiers in Zoology című szaklapban megjelent tanulmány szerint ürítés előtt a kutyák azért járkálnak körbe-körbe, hogy a kiszemelt területen a Föld mágneses mezejéhez igazodva helyezkedjenek el. Zavartalan mágneses mező esetén észak-déli irányba orientálódnak, míg instabil mágneses tér esetén ez a mozdulatsor elmarad. Azt, hogy ez a viselkedés mennyire tudatos, egyelőre nem bizonyították, de a szakértők szerint lehetséges, hogy a kutyák térképként használják a mágneses mező változásait.

Fájdalom

Az is lehet, hogy amikor a kutya szüntelenül köröz, akkor valamilyen kellemetlen testi panasszal vagy fájdalommal küzd. Vegye komolyan a jelzést, és vigye el az ebet egy kivizsgálásra. Ha elhanyagolja házi kedvencét, könnyen lehet, hogy kabinláza lesz és szorongani kezd, ezért nem árt, ha naponta játszik vele a szabadban, megsétáltatja vagy társaságba viszi.


De mi az a kényszermozgás?
A kényszermozgás a hiperaktivitásnak egy különleges, szélsőséges változata. Tüneteit és magát a betegséget - az azonos formájú, vég nélkülinek tűnő mozgássorozat ismétlésének a jelenségét - először az állatkertben vagy fogságban tartott állatok körében figyelték meg a szakemberek. A mozgássorozatot az állat teljesen céltalanul és a környezeti hatások befolyásától függetlenül, általában a teljes kimerülésig végzi – magyarázza Stefan Siman állatterapeuta, kutyatréner. A kényszermozgás egy pszichikai, idegrendszeri betegség amely annyira kihatással lehet az állat viselkedési megnyilvánulásaira, hogy szinte lehetetlenné teheti egy kutya társállatként való tartását, ugyanis a jelenség teljesen szabálytalan időközökben, megzavarva a kutya alvási ritmusát, regenerációját, nevelési és tanítási lehetőségeit. Ennek a viselkedészavarnak a legismertebb kiváltó okai lehetnek a kenneltartás, az ingerszegény környezet, az emberrel vagy a fajtársakkal való kontaktus hiánya, vagy a fizikai kényszerítő eszközök használata.

 

Sáfár Zsófia
(dívány.hu)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

Hozzászólás

Kutyabarát helyeink

Papír Box

Papír Box

Café Panini

Café Panini

Pompeii Latte Art Caffe

Pompeii Latte Art Caffe

Leier Autó BMW Márkakereskedés és szerviz

Leier Autó BMW Márkakereskedés és szerviz