Műanyag zacskó helyett…

A műanyag sokoldalú, olcsó és könnyen használható anyag. A műanyagnak köszönhetően nőtt az élelmiszerbiztonság, elkülönítve tárolhatóak veszélyes anyagok, könnyen szállíthatóak a termékek és higiénikusan gyűjthető a kutyakaki. Az első műanyag, a bakelit feltalálása óta a műanyagtermékek ellepték az életünket, de nem csak azt, hanem az erdőket, a városok környékét és az óceánokat is. A rossz hír az, hogy a műanyagok nem, vagy csak nagyon lassan bomlanak le, így minden egyes műanyagtermék, amely valaha bekerült a földi élet körforgásába, ilyen vagy olyan módon marad is.

Kulturált, jólnevelt városi kutyataróként naponta 2-3-4 műanyag zacskóval járulunk hozzá a Föld szennyezéséhez. Ez évente kutyánként körülbelül 1100 műanyag zacskót jelent, egy kutya életében 15 000 zacskóval számolni nem túlzó. Csak Budapesten 3 millió gazdás kutya él – ez naponta 9 millió zacsi…

A szennyezett műanyag szemét nem újrahasznosítható, ezért minden egyes zacskó, amit erre a célra használunk, a szemétben végzi. Mi történik ezután velük? A kommunális hulladék újra nem hasznosítható részét szemétégetőben égetik el. Mivel a körforgásban semmi nem vész el, csak átalakul, ezért a műanyagok mérgező vegyületei is, amelyek a légkörbe jutva szennyezik a bolygónkat. Vannak olyan országok, ahol a hulladékgazdálkodás egyik módja, hogy hatalmas szeméttelepeken gyűjtik a szemetet, és hagyják, hogy a természet végezze a dolgát. A szemétből a méreganyagok a talajba jutnak, szennyezve a vízkészletet, a szél pedig felkapja és elhordja a mozgatható darabokat.

Az óceánokba jutó szemét 80%-a a szárazföldről kerül a vízbe. Mára odáig jutottunk, hogy ebből a hatalmas mennyiségű hulladékból egy új kontinens született, amelynek neve is van: Great Pacific Garbage Patch, azaz Nagy Csendes-óceáni Szemétsziget.

Ma már nem kell zöld aktivistának lenni, hogy textilszatyorral menjünk bevásárolni, kerüljük az előrecsomagolt termékeket és ne vásároljunk rossz minőségű, kidobásra ítélt termékeket. Ugyanígy, nem csak nejlonzacskóval lehet feltakarítani a kutyánk után.

A környezetbarát zacskók között találunk olyat, amely természetes úton gyorsabban lebomlik, mint a hagyományos műanyag, de olyat is, amely keményítőből készül, tehát nem is műanyag. A csúcs, környezetvédelmi szempontból, a komposztálható zacskó, amely nem bomlik le lassabban, mint mondjuk a krumplihéj. Léteznek a WC-ben lehúzható zacskók is, amelyek nagyon kényelmesen használhatóak, és ugyanannyira károsak, mint bármi más, ami a WC-be kerül.

Magyarországon a lebomló műanyag zacskókat könnyen be lehet szerezni, a nagyobb állatfelszerelési üzletekben és online is. Az áruk elsőre borsosnak tűnhet, de ezek a zacskók többnyire strapabíróbbak és erősebbek a sima nejlonzacsiknál. Ráadásul jelentősen csökkenthetjük vele ökológiai mancsnyomunkat!

Bujdosó-Szalay Adél / kutyabarát.hu
Forrás: greenpeace, WWF, Our World In Data
Képek: @flickr
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...